Winkels en scholen afgebrand

In de nacht van oud en nieuw brak op verscheidene plaatsen brand uit. Daarbij raakte voor zover bekend niemand gewond. Wel raakten elders mensen onwel door koolmonoxidevergiftiging.

In Wageningen brandde een winkelcentrum uit, in Goes een scholencomplex en in Delft een basisschool. Over de oorzaak is nog niets bekend. Een late vuurpijl in de dakgoot veroorzaakte in Voorschoten een brand in een flat.

In Wageningen brandde winkelcentrum De Tarthorst met ongeveer vijftien winkels volledig af. Er waren geen woningen in het centrum. Om half vijf 's ochtends gaf de brandweer het sein brand meester.

De brandweer in Goes had zo'n tachtig spuitgasten en acht wagens nodig om de brand in een scholencomplex te blussen. Het complex huisvestte behalve twee basisscholen ook een buurthuis en een gymzaal. Het wordt als verloren beschouwd.

In Delft brandde een basisschool bij het NS-station volledig af. In dit geval denkt de brandweer aan brandstichting. De openbare Freinetschool zou over acht maanden worden gesloopt. De schoolleiding moet nu voor de ongeveer honderd leerlingen een tijdelijke oplossing vinden.

In Emmen kwam op oudejaarsavond een 76-jarige vrouw om het leven door brand in de keuken. Volgens een woordvoerder van de politie vatten de kleren van de vrouw vlam toen ze bij het fornuis stond te koken. De vrouw was alleen in huis. Een buurman hoorde de rookmelder in de woning van de vrouw en drong het huis binnen door een ruit in te slaan. Het huis stond toen al vol rook, de vrouw was overleden.

Gistermiddag is een groot aantal vrachtwagens en oldtimers verloren gegaan door een brand in een opslagloods van Grave Transportbedrijf bv in Winschoten.

Op een feest in het Gelderse Wolfheze zijn gisteravond mensen onwel geworden door koolmonoxidevergiftiging. Zes van hen moesten naar het ziekenhuis. Het feest had plaats in een afgesloten ruimte waar drie kachels brandden. Verschillende mensen moesten overgeven of vielen bijna flauw.

Ook in Enschede raakten gisteravond mensen onwel door koolmonoxidevergiftiging. Twee kinderen liggen nog ter observatie in een ziekenhuis. Volgens een woordvoerder van de brandweer was de oorzaak hier een combinatie van slechte ventilatie en de aanwezigheid van een cv-ketel met open verbrandingssysteem. Daardoor blijven de koolmonoxidegassen in de woning hangen.