Wahid Kadungga vrij

De politie in Jakarta heeft de moslimactivist Abul Wahid Kadungga, die over een Nederlands paspoort beschikt, vrijgelaten. Kadungga werd vorige week opgepakt omdat hij behalve zijn Nederlandse paspoort ook Indonesische identiteitspapieren bezat, wat in Indonesië verboden is. Tijdens zijn detentie werd hij ondervraagd over zijn betrokkenheid bij de Jema'ah Islamiya, een radicaal moslimnetwerk dat banden zou hebben met Al-Qaeda en verantwoordelijk wordt gehouden voor de bomaanslag op Bali.

Kadungga is een schoonzoon van Kahar Muzakar, de vermoorde leider van de moslimverzetsbeweging Darul Islam, die in de jaren vijftig een guerrilla uitvocht op Midden-Java. In de jaren zeventig studeerde hij in Duitsland, in de jaren tachtig kreeg hij politiek asiel in Nederland. In 1999 keerde Kadungga terug naar Indonesië.

Volgens een rapport van de International Crisis Group zou hij in Nederland contacten hebben onderhouden met Usama Rushdi, een Egyptenaar die behoorde tot de Gama Islami, een afsplitsing van het fundamentalistische Moslimbroederschap. Volgens het rapport radicaliseerden Kadungga en zijn moslimvrienden door zijn contacten met de Egyptische groepering. Kadungga zei tegen het NOS-journaal snel naar Nederland te willen.