Twee doden door ontploffend vuurwerk

Tijdens de jaarwisseling zijn twee doden gevallen en raakten enkele mensen ernstig gewond en verbrand bij het afsteken van vuurwerk.

In Almelo is even na middernacht een 29-jarige inwoner van Enschede overleden nadat vuurwerk te vroeg ontplofte in een buis die hij zelf had gelast. De man gebruikte de buis en een semi-professioneel ontstekingsmechanisme om er illegale vuurpijlen mee af te schieten. Deze vuurpijlen worden normaal gebruikt om sneeuwlawines op te wekken. De man had met succes twee van deze lawinepijlen afgeschoten toen de derde vuurpijl in de buis ontplofte.

Een 29-jarige Almeloënaar die erbij stond raakte ernstig gewond. Hij ligt in het ziekenhuis en is volgens de politie buiten levensgevaar. De politie onderzoekt de herkomst van de lawinepijlen en het ontstekingsmechanisme.

In Maarsbergen kwam iets na middernacht een 52-jarige man om het leven door vuurwerk dat te vroeg ontplofte. De man wilde na twaalf uur in zijn tuin siervuurwerk ontsteken. Het vuurwerk ontplofte echter onmiddellijk in zijn gezicht nadat hij het afstak. Hij overleed op weg naar het ziekenhuis. Volgens omstanders gebruikte hij een aansteeklont.

Het brandwondencentrum in Beverwijk heeft drie mensen opgenomen en ongeveer twintig mensen poliklinisch behandeld. Daarmee was het volgens een woordvoerder ,,een gemiddeld jaar''.

In Harderwijk raakte een 24-jarige man gewond tijdens een explosie bij een vreugdevuur. Toen de Harderwijker het vuur aanstak, volgde een enorme explosie. Hij liep forse brandwonden op. Na behandeling in het ziekenhuis in Harderwijk is hij naar het brandwondencentrum in Beverwijk overgebracht. Door de klap sneuvelden veertien ruiten van een nabijgelegen schoolgebouw.

Een 30-jarige Zaandammer raakte ernstig gewond toen hij probeerde een doos zwaar vuurwerk af te steken. De doos ontplofte in zijn gezicht, door de kracht van de ontploffing werd hij meters weggeslingerd. Hij is naar het brandwondencentrum in Beverwijk overgebracht.

In Hoofddorp raakte een man zijn hand kwijt bij het afsteken van een vuurpijl.