Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over jeugdbendes in de sloppenwijken van El Salvador. De meeste bendeleden zijn niet ouder dan zeventien jaar. Ze persen winkeliers af, stelen en moorden. Ned.1, 20.30-21.00u.

Sonja Barend met... Gesprek met de Birmese strijdster voor de mensenrechten en Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi. Ned.3, 21.08-21.50u.

Nova. Aandacht voor de goede voornemens van de NS en een gesprek met president-directeur A. Veenman. Ned.3, 22.30-22.55u.

DOCUMENTAIRES

Zembla: De nieuwe watersnood. Door de rijzende zeespiegel en veel meer regen staat Nederland voor ingrijpende beslissingen om te voorkomen dat we nieuwe overstromingen krijgen. Volgens deskundigen moeten er veel hogere dijken en noodoverloopgebieden komen. Ned.3, 21.08-21.50u.

Dokument: De Verbouwing, Spijkenisse. In deze afIevering wordt de verbouwing (drie jaar geleden) van de woning van de familie Van de Luitgaren in Spijkenisse gevolgd. Ned.1, 21.50-22.33u.

De zaak Kissinger. Portret van Henry Kissinger die in zijn jeugd nazi-Duitsland ontvluchtte. Na zijn succesvolle carrière namen de geruchten over zijn betrokkenheid bij onwettige activiteiten steeds meer toe. Ned.1, 23.30-0.50u.

SPORT

EK schaatsen. Rechtstreeks verslag van het drie dagen durende Europese Kampioenschappen allround schaatsen in Heerenveen. Morgen wordt de 500 meter voor dames en heren en de 5000 meter voor heren verreden. Morgen, Ned.2, 15.50-21.46u.

KUNST & MUZIEK

Histories. Portret van de operadiva Maria Callas. Tijdens haar leven beroemd om haar talent en flamboyante levensstijl. Haar leven kan worden samengevat met de titel van een van Verdi's opera's La forza del destino (De macht van het noodlot). Canvas, 21.00-21.45u.

Voetzoeker. Onder meer een wandeling door Den Haag met oud-correspondent van de Belgische De Standaard Steven de Foer. Hij schreef het boek Onder Hollanders. Canvas, 22.20-22.50u.

FILM

. Stuart Little (Rob Minkoff, 1999, VS). Alleraardigste live-action-film over een eigenwijze muis die wordt geadopteerd door een mensengezin, drijft effectief milde spot met de ongerijmdheden van de adoptiepraktijk. Net5, 20.30-22.05u., met reclame.

. Independence Day (Ronald Emmerich, 1996, VS). Rampenfilm. Vijandig buitenaards leven brandt Washington, New York en Los Angeles plat en belaagt de rest van de wereld. Gelukkig zijn daar computergeleerde Jeff Goldblum, gevechtspiloot Will Smith en president Bill Pullman. BBC1, 21.30-0.20u., onderbroken door het nieuws.

Little Voice (Mark Herman, 1998, Engeland). Filmversie van speciaal voor hoofdrolspeelster Jane Horrocks geschreven toneelstuk The Rise and Fall of Little Voice (1992) lijkt een karikatuur van een Mike Leigh-film over een lelijk Noord-Engels eendje dat feilloos de grootste successen van Judy Garland en Shirley Bassey kan imiteren. Ze geeft toe aan de wens van haar materialistische moeder Brenda Blethyn en derderangs impressario Michael Caine om voor een publiek op te treden. Met fatale gevolgen. BBC2, 22.00-23.30u.

Cyrano de Bergerac (Jean-Paul Rappeneau, 1990, Frankrijk). Gérard Depardieu is fabuleus in minder gelukte adaptatie van Edmond Rostands stuk uit 1897. De dialogen bleven alexandrijnen en het toneel wordt nooit film. Ook met Anne Brochet. TV5, 22.20-0.35u.

. The Pawnbroker (Sidney Lumet, 1965, VS). Superieur geregisseerd en gespeeld psychologisch drama, met direct cinema-inslag, wordt gerekend tot de hoogtepunten van de Amerikaanse cinema van de jaren zestig. Rod Steiger verwerkt als pandjesbaas in Harlem zijn concentratiekampsyndroom. BBC2, 1.20-3.15u., zw.

RADIO

Kunststof. Uitgever Robbert Ammerlaan van De Bezige Bij praat over o.a. succesboeken, winst en verlies. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van vertaler Wilfred Oranje in Amsterdam het laatste deel van de gesprekken met toneelspeler Jérôme Reehuis (Apeldoorn, 1939). Vanavond praat hij over het lesgeven. Na elven opnamen van The Bruces. 747AM, 22.02-24.00u.

Marathoninterview. Een drie uur durend gesprek met oud-minister-president Wim Kok. Morgen, Radio 1, 9.04-12.00u.