Staking in Venezuela tijdelijk beëindigd

De oppositie in Venezuela beëindigt de algemene staking gedeeltelijk. Vooral kleine en middelgrote ondernemers willen hun zaak weer openen omdat de staking, die op 2 december werd begonnen, hun te veel geld kost. Dat heeft een van de stakingsleiders vanochtend gezegd.

Werknemers in de olie-industrie zullen de staking wel voortzetten. De oliesector is van groot belang voor de economie van Venezuela, de op vier na grootste olieproducent ter wereld. Door de staking is de olieproductie, drie miljoen vaten per dag, vrijwel tot stilstand gekomen. Sinds vorige week importeert Venezuela olie uit Brazilië, rijst uit de Dominicaanse Republiek en vlees uit Colombia.

De stakers eisen het aftreden van president Hugo Chávez. Ze houden hem verantwoordelijk voor de economische malaise en verwijten hem autoritair beleid. Chávez' wettelijke ambtstermijn loopt pas in 2006 af. Hij zegt zelf dat pas in augustus 2003 over zijn presidentschap kan worden gestemd.

Gisteren en vandaag hielden de stakers `vakantie'. Reclamecampagnes op televisie hadden de stakers opgeroepen om ,,op woensdag 1 en donderdag 2 jullie batterijen op te laden, omdat op vrijdag 3 januari we de grote strijd zullen voeren.''

De rijen bij tankstations en winkels worden met de dag langer. Benzine wordt, in een land waar het normaal goedkoper is dan water in flessen, tegen hoge prijzen op de zwarte markt verkocht. Oudjaarsnacht hielden tienduizenden tegenstanders van Chávez een straatfeest in de hoofdstad Caracas, waarbij opnieuw het aftreden van de president werd geëist. Uit peilingen blijkt de oppositie de steun van een kleine meerderheid van de Venezolanen te krijgen. Chávez krijgt steun van 30 procent van de bevolking. Zijn aanhangers demonstreerden gisteren eveneens.

De president was zelf afgelopen dagen in Brazilië om de inauguratie van zijn Braziliaanse collega Luiz Inácio Lula da Silva bij te wonen. Chávez arriveerde in de hoofdstad Brasilia met een klein legertje lijfwachten en een eigen kok, uit angst dat zijn tegenstanders hem zouden vergiftigen. Hij zei dat de staking over haar hoogtepunt heen is en noemde de staking een ,,samenzwering''.