Rellen in Amsterdam, Den Helder en Moerkapelle

De jaarwisseling heeft op verscheidene plaatsen in Nederland geleid tot rellen, brandstichtingen, vernielingen en bedreigingen.

In het Zuid-Hollandse Moerkapelle hebben drie leden van de mobiele eenheid brandwonden opgelopen, nadat jongeren een zware vuurwerkbom onder hun bus hadden gegooid. Volgens de politie hing in het dorp een agressieve en provocerende sfeer. Twee agenten kregen bierflessen en vuurwerk in het gezicht tijdens schermutselingen met zo'n tweehonderd jongeren. Nieuwjaarsbranden zijn traditie in Moerkapelle, maar dit jaar was er geen geschikte plek voor een groot vuur. Volgens burgemeester Westendorp ,,pikten de jongeren dat niet''. Zij stichtten toch een vuur. Toen de brandweer onder begeleiding van de mobiele eenheid kwam, sloeg de vlam in de pan. Justitie stelt een onderzoek in naar de daders, aldus Westendorp.

In de provincie Groningen moest de politie brandweerlieden beschermen tijdens het blussen van straatbranden. Hierbij werden een paar mensen gearresteerd. In totaal pakte de politie in Groningen dertig mensen op tijdens de jaarwisseling.

In het uitgaanscentrum van Den Helder moest de politie de hulp inroepen van collega's uit de regio om een massale vechtpartij onder controle te houden. Zo'n 150 personen raakten betrokken bij enkele kleinere vechtpartijen die in een café ontstonden en later op straat dreigde te escaleren. Tijdens een veegactie van de politie werd één arrestatie verricht. Niemand raakte gewond.

In Amsterdam kregen agenten te maken met een soortgelijke situatie. De politie moest extra mankracht inzetten om rellen, die ontstonden tijdens een kerstboomverbranding, in bedwang te houden. Vijftig tot honderd jongeren keerden zich tegen de politie en gooiden met stenen en flessen. Hierbij raakte een agent lichtgewond. De komst van de mobiele eenheid was genoeg om de relschoppers te doen stoppen.

Elders in de hoofdstad gooide een persoon vuurwerk in een politiebureau in Amsterdam Zuid-Oost. Toen hij hierop werd aangesproken en de agenten een proces-verbaal wilden opmaken, begonnen hij en zes vrienden een vechtpartij met de agenten. Drie van hen raakte gewond en zijn in het ziekenhuis behandeld aan hun schrammen en kneuzingen. Twee daders zijn inmiddels aangehouden, de anderen konden ontkomen. Volgens een woordvoerder van het Amsterdamse korps wordt geprobeerd de overige `raddraaiers' te traceren.

Het Gelderse Warnsveld trokken ongeveer veertig jongeren door de stad, die diverse winkelruiten en een pinautomaat vernielden. De politie heeft drie aanhoudingen verricht en verwacht meer vandalen op te pakken. De aangehouden jongeren wordt openlijke geweldpleging ten laste gelegd.