Politie en prestatiecontract 2

De politie ten doel te stellen 180.000 extra boetes uit te delen is naïef en simplistisch en niet zonder gevaar.

Het is een klassiek voorbeeld van verwarring van middel en doel. Het doel van de politie is de handhaving van de openbare orde. Het uitdelen van boetes is slechts één van de beschikbare middelen daartoe.

De politie moet beoordeeld worden op het bereiken van het doel en niet op het aantal malen dat een middel, het uitdelen van boetes, is gebruikt.

Door de voorgestelde maatregel wordt de verleiding voor de politie wel erg groot om een zo groot mogelijk aantal kleine vergrijpen die eenvoudig te constateren zijn, te beboeten terwijl de grote corruptie, het grote geweld er niet minder op wordt.

De politie wordt weer tot boeman gemaakt en de meer vreedzame samenleving waar wij allen naar verlangen komt geen stap dichterbij.

    • Drs. J.C.D. Boot