Ook Turkse olietanker vaart op wrak Tricolor in Het Kanaal

De Turkse olietanker Vicky, met 66.000 ton kerosine aan boord, is gisteravond in Het Kanaal op het wrak van de Tricolor gevaren. Dit, ondanks waarschuwingen van de Franse kustwacht en signaalbakens bij het wrak.

Het is de tweede keer dat een schip op het wrak loopt. De bemanning van de Vicky is er dank zij hoog water in geslaagd het schip weer vlot te krijgen. Het schip is door de Franse kustwacht voor inspectie naar een veilige ankerplaats begeleid. Het was op weg van Antwerpen naar New York.

Het Noorse vrachtschip Tricolor dat ruim 2.800 personenauto's vervoerde, zonk op 14 december op 35 kilometer uit de kust ter hoogte van Duinkerken, ten gevolge van een botsing met een vrachtschip uit de Bahama's. Drie dagen later liep het Duitse vrachtschip Nicola op het wrak. Ook de bemanning van dit schip kreeg het weer vlot, waarop het zijn weg vervolgde.

Volgens de Franse kustwacht is er geen olie vrijgekomen bij de bosting van gisteravond al hangt er een `lichte olielucht' in de buurt van het wrak. Die kan afkomstig zijn van het wrak zelf, dat tweeduizend kuub olie aan boord had, waarvan ongeveer een derde is weggepompt.

Hoe de Vicky op de Tricolor heeft kunnen lopen is onbekend. Elk schip in Het Kanaal, de drukstbevaarde zeeroute ter wereld, wordt gewaarschuwd. Bij het wrak vaart permanent een patrouilleschip. Op het moment van de botsing waren drie patrouilleschepen in de buurt en om het wrak drijven vijf lichtgevende bakens, waarvan één radarsignalen uitzendt. Bovendien had de kustwacht de kapitein gewaarschuwd voor het wrak en hem in kennis gesteld van de precieze positie ervan.

De Vicky is 243 meter lang en werd gebouwd in 1981. Het schip heette aanvankelijk `Bear G' volgens een expert van de verzekeraar Lloyds. Die heeft verklaard dat er in februari 2000 een explosie plaatshad in de machinekamer, waarbij één dode en vier gewonden vielen. In oktober 2000 werd het schip de toegang tot de haven van New York geweigerd wegens een lek in één van de ruimen. Het schip wisselde in september vorig jaar van eigenaar.