Onderzoek naar storing 112

Telecombedrijf KPN stelt een `diepgaand onderzoek' in naar de storingen van alarmnummers van de politie in Zeeland in de nieuwjaarsnacht. Gedurende enkele uren was de Zeeuwse politie telefonisch niet bereikbaar en moesten stadhuizen, politieposten en brandweerkazernes extra bemand worden.

Het was de eerste keer dat alarmnummer 112 onbereikbaar was, aldus een woordvoerster van ITO (Informatie Communicatie Technologie Organisatie). ITO, een agentschap van het ministerie van Binnenlandse Zaken, vormt de schakel tussen politie en KPN.

Burgemeester J. Schouwenaar van Middelburg, korpsbeheerder van de Zeeuwse politie, heeft forse kritiek op de `laconieke houding' van KPN. ,,Wij hebben hier honderd mensen paraat voor calamiteiten, maar bij KPN moet een monteur uit bed gebeld worden.'' Hij hekelt ook dat KPN in een eerste reactie wees op overbelasting van het netwerk. ,,Dat weet je 364 dagen van tevoren.'' KPN zegt alles gedaan te hebben om de problemen te verhelpen.

Op oudejaarsavond was vanaf kwart over tien in Zeeland het 0900-nummer van de politie voor niet dringende meldingen onbereikbaar. Om één uur 's nachts viel ook alarmnummer 112 weg. Via Omroep Zeeland heeft de politie een alternatief alarmnummer laten omroepen. KPN probeerde een noodschakeling te maken via de alarmcentrale in Tilburg, zoals de draaiboeken voorschrijven. Dat lukte volgens burgemeester Schouwenaar pas tegen twee uur 's nachts. Om half vier waren de normale verbindingen hersteld.

De oorzaak van de storingen is nog onduidelijk. Volgens KPN was er geen sprake van technische problemen op het eigen netwerk, wat ITO bevestigt. Het telecombedrijf denkt aan een lokaal probleem in de bedrijfscentrale in Middelburg. Volgens de politie was er niets mis met de eigen centrale, omdat de verbindingen later zonder ingrijpen werden hersteld. In het Zeeuwse Goes brak een grote brand uit, waarbij een scholencomplex, een buurthuis en een gymzaal werden verwoest. De storing had daar geen invloed op. De brandweer was snel ter plaatse en er vielen geen slachtoffers.

Oud en nieuw: pagina 2