Olieprijs stijgt weer

De olieprijs is vanmorgen opnieuw flink gestegen. Een vat Brent Noordzee-olie kostte rond het middaguur 29,29 dollar vergeleken met 28,66 dollar aan het eind van 2002.

De stijging wordt veroorzaakt door het dalen van de voorraden olie in de Verenigde Staten, 's werelds grootste olieconsument. Het Amerikaanse Petroleum Institute (API) maakte bekend dat er momenteel 277 miljoen vaten olie liggen opgeslagen in de VS, 32 miljoen vaten minder dan eind 2001 en slechts vier miljoen vaten boven het laagste punt in 26 jaar, een peil dat in oktober werd bereikt.

De cijfers van het API maakten een eind aan een kortstondige daling die de laatste dagen van 2002 was ingezet. De afname van de voorraden wordt veroorzaakt door de staking in Venezuela, 's werelds vijfde olieproducent en leverancier van 13 procent van de in de VS verbruikte olie. De staking, gericht tegen president Hugo Chávez, duurt nu al een maand en heeft de olie-uitvoer van het Zuid-Amerikaanse land vrijwel stilgelegd.

OLIEPRIJS: pagina 19