Nieuw probleem tabaksautomaten

Vrijwel alle 19.000 sigarettenautomaten in Nederland die zijn uitgerust met het zogenoemde Agekey-systeem, dat de leeftijd van consumenten moet controleren, werken nog niet.

Dit bevestigt C. van Hasselt, bestuurder van tabaksproducent British American Tobacco (BAT). BAT is samen met de brancheorganisatie voor exploitanten van tabaksautomaten LBT-Nederland, ontwikkelaar van het Agekey-systeem. De organisaties zijn tevens verantwoordelijk alle automaten in Nederland aan te passen. Van alle 23.000 sigarettenautomaten hebben LBT-Nederland en BAT samen ruim 80 procent in handen.

Volgens de nieuwe Tabakswet, die sinds gisteren geldt, mogen geen sigaretten verkocht worden aan jongeren onder 16 jaar, ook niet via automaten. Het Agekey-systeem is afgelopen weken bij vrijwel alle sigarettenautomaten geïnstalleerd. Dat het systeem nog niet naar behoren werkt, heeft te maken met nieuwe eisen die het ministerie van Volksgezondheid vorige maand heeft gesteld. Zo moeten de automaten duidelijk in het zicht geplaatst worden. Dit levert onverwachte problemen op met aansluitingen en kabels die omgelegd moeten worden.

Verder moet ook de software van het Agekey-systeem aangepast worden. Cosumenten mogen volgens de nieuwe Tabaswet nu nog maar één pakje sigaretten per uur uit de automaat halen. Tot eind vorig jaar bedroeg dat aantal vijf.

Tot nu toe zijn een paar honderd van alle automaten aan de laatste eisen aangepast. BAT en LBT-Nederland zullen de overige automaten aanpassen. De automaten zullen volgens LBT-Nederland uiterlijk 1 april dit jaar allemaal zijn omgebouwd. Maar ook met deze aanpassingen zal het Agekey-systeem officieel nog niet in werking kunnen treden. De Tweede Kamer heeft de Algemene maatregel van bestuur (Amvb) voor tabaksautomaten vorige week namelijk niet aangenomen. ,,Het systeem dat de leeftijd controleert is dus geïnstalleerd, maar mag nog niet gebruikt worden'', aldus Van Hasselt. Om die reden zal horecapersoneel voorlopig zelf de leeftijd moeten controleren van jongeren die sigaretten uit een automaat halen. Horecabazen zijn formeel strafbaar als een jongere onder de 16 jaar in hun café een pakje sigaretten uit een automaat trekt. De Keuringsdienst van Waren zal de komende tijd regelmatig invallen doen in horecagelegenheden om te controleren of de wet wordt nageleefd.

    • Marleen Luijt