Minder files in 2002

De drukte op het Nederlandse hoofdwegennet is in 2002 met circa 7 procent verminderd ten opzichte van 2001. Dat blijkt uit een eerste analyse van de VerkeersInformatieDienst (VID), gebaseerd op cijfers van het het verkeersinformatiecentrum TIC.

De daling komt volgens een woordvoerder van de VID onder meer door infrastructurele maatregelen en het gereedkomen van wegwerkzaamheden. Ook leidt economische stagnatie zoals in 2002 tot minder verkeer op de weg, aldus de woordvoerder. In 2001 waren er bovendien extra veel files in de grensgebieden door controles wegens de mond- en klauwzeerepidemie.

De VID meet de `filezwaarte' door de lengte van de files te vermenigvuldigen met de tijdsduur. Dit levert een aantal `kilometerminuten' op. In 2002 bedroeg de filezwaarte bijna 9 miljoen kilometerminuten. Een jaar eerder waren dat er nog 9.657.859.

Net als in 2001 hebben weggebruikers de meeste kans om op de A2 bij Everdingen richting Utrecht in de file te staan, hoewel de laatste maanden een positief effect van de spitsstrook daar te zien is.