Meevaller 50 mln bij rijk door euro

Het rijk krijgt in 2003 een extra meevaller van 50 miljoen euro, omdat van een groter dan voorspeld aantal guldenmunten- en biljetten niet wordt verwacht dat die ooit nog terugkomen. Eind 2001 werd erop gerekend dat ten minste 300 miljoen euro aan guldens niet zou worden ingeleverd. Dat blijkt volgens de jongste schatting van De Nederlandsche Bank 415 miljoen euro te worden.

Het zogenoemde `versterf', guldens die wel in omloop zijn gebracht, maar nooit meer worden ingeleverd, is winst voor De Nederlandsche Bank. Die winst zal in fasen worden uitgekeerd aan het rijk, waarvan 65 procent al in 2003. Oorspronkelijk werd uitgegaan van een uitkering van rond de 200 miljoen euro aan het rijk in 2003, maar omdat de schatting van het aantal euro's dat niet terugkomt is verhoogd, wordt de uitkering in 2003 250 miljoen euro.

Nederlanders hebben op dit moment, een jaar na de invoering van de euro, nog voor ruim 1,2 miljard euro aan guldens thuisliggen: 745 miljoen aan papiergeld en 520 miljoen aan munten. Tot 2007 mag muntgeld worden ingeleverd bij DNB-vestigingen, biljetten mogen tot 2032 worden omgewisseld.