Kritiek op vonnis kolonel Boedanov

De Russische kolonel Joeri Boedanov (39) was ontoerekingsvatbaar toen hij eind maart 2000 een 18-jarig Tsjetsjeens meisje ontvoerde, in elkaar sloeg, verkrachtte en wurgde.

Dit heeft de militaire rechtbank in Rostov-aan-de-Don in het zuiden van Rusland dinsdag bepaald. De rechtbank legde psychiatrische behandeling op. De zaak-Boedanov trok veel aandacht. Mensenrechtenorganisaties zagen in de vervolging van de kolonel een aanwijzing dat de Russische justitie de schending van mensenrechten in Tsjetsjenië serieus ging nemen. Maar in de loop van het proces vervloog die hoop. ,,Het is overduidelijk een politieke beslissing'', aldus de vooraanstaande liberale parlementariër Alexej Arbartov. Interventies door het Kremlin op instigatie van de legerleiding hebben volgens hem een eerlijk proces ondermijnd.