Korpschef: diefstal vooral zaak winkel

Bedrijven, de NS, winkeliers en burgers moeten hun verantwoordelijkheid nemen om diefstal te voorkomen. Zij kunnen niet verwachten dat de politie alles opspoort, laat staan voorkomt. Dit zei de Amsterdamse korpschef J. Kuiper vanochtend tijdens zijn nieuwjaarsrede.

,,Men heeft nu eenmaal steeds meer spullen, er is grote welvaart, dus worden die spullen ook gestolen. Diefstal komt nu eenmaal voor en de waren worden door winkeliers in Nederland laagdrempelig uitgestald, er is geen toonbank meer. Winkeliers moeten eerst zelf zorgen dat ze die drempel voor diefstal verhogen'', zei Kuiper.

De korpschef zegt te ,,hopen dat winkeldiefstal niet een strafrechtelijke kwestie is'', maar dat bedrijven zelf moeten investeren in preventie van diefstal. Op een vraag over winkeliers die momenteel cellen bouwen in de winkel om dieven vast te houden totdat de politie arriveert, zei Kuiper: ,,Er is nu discussie over hoe je moet omgaan met de aangehouden dief. Dat weet ik nog niet.''

Volgende week komen de eigenaar en bedrijfsleider van de Albert Heijn in Amsterdam-Oost voor, die een gevluchte dief zouden hebben mishandeld. De dief zelf, een verslaafde, is al veroordeeld tot een jaar cel mede omdat hij in zijn proeftijd zat voor een geweldsdelict. Hij zei tegen de rechter: ,,Ik ben een draaideurcrimineel.''

Een enquête van de politie onder verslaafden wijst overigens uit dat ze gemiddeld 100 misdrijven per maand plegen en daarbij gemiddeld voor 12.000 euro per maand stelen. Daarmee kunnen ze hun maandelijkse verslavingskosten van 4.000 euro dragen. Het gaat om 600 man in Amsterdam.

Om het ,,gevoel van onveiligheid'' te verkleinen, bepleit Kuiper beter gebruik van technologie. Hij wil dat op de ringweg camera's alle kentekens registreren.