Grandslam in gevaar voor Schalken

Tennisser Sjeng Schalken heeft zich afgemeld voor het toernooi in Auckland. De 26-jarige Nederlander heeft last van een polsblessure en beslist uiterlijk maandag of hij wel deelneemt aan de Australian Open die 13 januari in Melbourne begint.

Schalken keerde gisteren met een vertraging van achttien uur terug in Nederland, nadat hij zich maandag had teruggetrokken van het toernooi in Chennai. Omdat de artsen in India geen eensluidend oordeel konden vellen, besloot Nederlands best geklasseerde tennisprof zijn vaste fysiotherapeut André van Alphen op te zoeken. Die bekeek het gewricht gisteren en constateerde irritatie in de rechterpols omdat een botje is verschoven. De komende dagen wordt Schalken intensief behandeld. Uit voorzorg meldde hij zich af voor het toernooi in Auckland, uiterlijk maandag beslist hij of hij deelneemt aan de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het jaar.

,,Het is geen ernstige blessure'', zei Van Alphen gisteren tegenover het ANP. ,,Maar Sjeng wil met het oog op de Australian Open geen risico nemen en laat daarom `Auckland' schieten. Bovendien is de tijd voor heen-en-weer-reizen krap. Ik ga ervan uit dat hij in Australië kan spelen. Komend weekeinde zullen we een paar tests gaan doen. Als dat goed gaat, vertrekt Sjeng volgende week naar Melbourne.''

Schalken kreeg zaterdag tijdens de training plotseling last van de pols. Van de pijn kon hij amper zijn racket vasthouden. Schalken kende het afgelopen jaar het meest succesvolle seizoen uit zijn loopbaan, met onder meer een kwartfinaleplaats op Wimbledon en een plek in de halve eindstrijd van de US Open. Hij sloot het jaar als nummer twintig van de wereld af. In de aanloop naar het nieuwe seizoen was hij vorige maand actief bij een invitatietoernooi in Oostenrijk.

Richard Krajicek heeft zijn rentree in het tenniscircuit omlijst met een overwinning. De 31-jarige speler won gisteren in de eerste ronde van het toernooi in Adelaide van de Australiër Scott Draper, die met een wildcard was toegelaten: 7-6 (7-4) en 6-4.

Martin Verkerk redde het niet in de tweede ronde. Hij ging tegen de als vijfde geplaatste Argentijn Mariano Zabaleta in twee sets onderuit: 6-4 en 6-4. In de eerste ronde had de 24-jarige prof, die tijdelijk wordt begeleid door Krajiceks coach Rohan Goetzke, van de Franse qualifier Florent Serra gewonnen: 6-3 en 6-4.

Krajicek kwam in 2001 niet in actie wegens een elleboogblessure. In juni keerde hij terug op het hoogste niveau en drong hij door tot de laatste acht op Wimbledon. Eind augustus moest hij opnieuw een lange pauze inlassen wegens een voetblessure die hij had opgelopen in de eerste ronde van de US Open in New York.

Gisteren dankte de oud-Wimbledonkampioen zijn eerste zege in het nieuwe tennisjaar vooral aan zijn ijzersterke opslag. ,,Dat is zeker niet de eerste keer in mijn loopbaan. Maar in deze partij was het behoorlijk extreem.'' Krajicek speelt in de tweede ronde tegen de Argentijnse gravelspecialist Franco Squillari. Die won gisteren van de Zuid-Afrikaan Wayne Ferreira, de nummer één van de plaatsingslijst: 7-6 en 6-2.

In Doha werd Raemon Sluiter in de eerste ronde uitgeschakeld. Hij gaf zich na een slopend gevecht gewonnen tegen de Spanjaard David Ferrer: 6-3, 6-7 en 6-4.

John van Lottum slaagde er in Chennai niet in de derde ronde te bereiken. De Nederlander verloor van Paradorn Srichaphan uit Thailand, met 6-2 en 6-4.