Gasunie: minder gas verstookt in 2002

Nederlanders hebben in 2002 iets minder gas verstookt dan in het jaar ervoor. De binnenlandse verkoop daalde tot 36,5 miljard kubieke meter tegenover 38,3 miljard kuub een jaar eerder. Dat heeft de Gasunie vanochtend bekendgemaakt.

De oorzaak van het iets lagere gebruik is dat het jaar relatief warm was. Daarnaast had de minder sterk groeiende economie een drukkend effect op het verbruik.

De export bleef vrijwel gelijk, waardoor de totale verkoop uitkwam op 79,2 miljard kuub tegen 80,7 miljard een jaar eerder. Gevolg was dat de omzet van de Gasunie terugviel van 12 miljard euro in 2001 naar 10,7 miljard in 2002. Naast de afgenomen verkoop was ook de prijs met gemiddeld 9 procent lager dan een jaar eerder. Een kubieke meter gas kostte in 2002 gemiddeld 13,5 eurocent tegenover 14,9 eurocent in 2001.

Het meeste aardgas komt niet langer uit Groningen. Van de totale hoeveelheid verkocht gas leverde het Groningen-veld 31 procent. Het aandeel van de overige velden bedroeg ruim 58 procent. Daarnaast werd 11 procent van het verbruikte gas geïmporteerd.

De Gasunie verwacht dat 2003 er voor het concern financieel beter zal uitzien dan 2002. Hierbij speelt een rol dat de prijzen aan het stijgen zijn. De gasprijs is gekoppeld aan de olieprijs. Onder druk van een mogelijke oorlog in Irak en stakingen in Venezuela is die prijs de laatste weken gestegen.