Friesland gelast vuurwerkshow af door oostenwind

De provincie Friesland heeft de grote vuurwerkshow op oudejaarsavond, waarmee Leeuwarden het nieuwe jaar wilde inluiden, verboden. Door de straffe oostenwind zouden brandende resten van het vuurwerk op de vuurwerkopslag van JNS Pyrotechniek kunnen komen. Die ligt 160 meter verwijderd van het terrein waar het vuurwerk zou worden afgestoken. De organisatie van de show is teleurgesteld, maar noemt het besluit van de provincie begrijpelijk. Die baseert zich op aangescherpte vuurwerkregels, die vanaf 1 januari 2003 gelden. In de vergunning voor de show was een oostenwind van drie tot vier Beaufort als ontbindende factor opgenomen. Het Leeuwarder vuurwerkspektakel trekt jaarlijks duizenden toeschouwers. De show zou dit jaar voor de vijftiende achtereenvolgende keer worden gehouden.