Franse kritiek op bewind Ivoorkust na aanval op dorp

De Franse troepen in Ivoorkust hebben een luchtaanval door de Ivoriaanse regering op rebellen, afgelopen dinsdag, scherp veroordeeld. Bij de aanval kwamen elf dorpelingen om het leven.

Het Franse leger, dat in het West-Afrikaanse land is om toe te zien op naleving van een wapenstilstand tussen de regering van president Gbagbo en rebellen van de Mouvement Patriotique du Côte d'Ivoire (MPCI), noemde de aanval ,,onacceptabel'' en zei te vrezen voor ,,onoverkomelijke onaangename gevolgen''.

Volgens de Fransen, die een waarnemersmissie naar het dorp hebben gestuurd, viel de regering zonder waarschuwing het vissersdorp Menakro aan. ,,Mensen werden als konijnen afschoten'', aldus een Franse soldaat.

Het is de eerste keer dat de Fransen kritiek geven op een van de strijdende partijen. Rebellen en regering vechten sinds een mislukte coup in oktober.

Rebellen van de Mouvement Populaire Ivoirien de Grande Ouest (MPIGO) zeggen gisteren in het westen van Ivoorkust een nieuw front te hebben geopend. De rebellen zouden nabij de grens met buurland Liberia een aanval hebben uitgevoerd en nog slechts 200 kilometer van de havenstad San Pedro zijn verwijderd. San Pedro is van cruciaal belang voor de cacao-export, de belangrijkste inkomstenbron voor Ivoorkust. Tot nu toe lijdt maar een klein deel van de cacaozone onder de gevechten.

De rebellen zouden wel vanuit Liberia een cacaoplantage hebben aangevallen bij de plaats Neka, aldus een plantagewerknemer. Ook de plaats zelf viel in handen van de rebellen. Volgens de man waren veel van de overvallers Liberianen. Volgens de rebellen is Neka zonder strijd gevallen.

In zijn nieuwsjaarstoespraak riep president Gbagbo gisteren de rebellen op hun wapens neer te leggen. Zij eisen echter het aftreden van Gbagbo, die ze beschuldigen van discriminatie tegen de voornamelijk allochtone en islamitische noorderlingen. Vredesonderhandelingen met de rebellen van het MPCI zijn vastgelopen. Gbagbo zou wel nieuwe voorstellen voor een oplossing voor het conflict hebben gepresenteerd. Er is niet bekend wat die voorstellen zijn.