Extra presentator gaat journaal uitleggen

Het NOS Journaal van 18.00 uur, het `zes uur-journaal', krijgt vanaf 6 januari een tweede presentator, die het korte, laatste nieuws toelicht. Annette van Trigt en Sacha de Boer worden de vaste presentatoren, die elkaar gedurende de week afwisselen. De huidige presentatoren van de dagbulletins zullen bij toerbeurt tweede presentator zijn. Het nieuws wordt in het zes-uur journaal meer `uitgelegd'.

Volgens adjunct-hoofdredacteur René Went doen kijkers om zes uur vaak ,,van alles tegelijk'' en is het daarom belangrijk om heel helder uit te leggen hoe alles in elkaar steekt ,,en waaróm kijkers iets moeten weten''.

,,Dat geldt ook voor de andere bulletins, maar omdat die wat langer duren worden onderwerpen daarin al wat uitgebreider behandeld'', aldus Went.

Behalve het zes uur-journaal, wordt ook het bulletin van tien uur 's avonds gewijzigd. In plaats van de huidige negen minuten zal het vanaf 6 januari vijftien minuten duren.

In de nieuwe aanpak worden alle onderwerpen `ververst' of ze zijn geheel nieuw. De helft van de kijkers van dit bulletin heeft, blijkt uit onderzoek, ook al het acht uur journaal bekeken. Met relatief korte onderwerpen (van maximaal 100 seconden, nu is dat 140) geeft het bulletin een zo volledig mogelijk overzicht van het belangrijkste nieuws.

De wijzigen zijn het gevolg van vernieuwingsplannen die hoofdredacteur Hans Laroes in november bekendmaakte. Laroes kondigde toen ook aan om met het journaal meer `de wijk in' te zullen gaan.