Eindhoven wil hele jaar open zijn

Eindhoven Airport wil overleg over openstelling gedurende het hele jaar. Dat heeft de directeur, B. de Boer, vanmorgen gezegd nadat gisteren 150 passagiers van Ryanair voor een dichte deur kwamen te staan.

Ryanair noch de passagiers bleken op de hoogte te zijn van de sluiting. De civiele directie van de ambitieuze luchthaven zit vast aan een overeenkomst over medegebruik met het ministerie van Defensie, zo legt De Boer uit. Daarin staat dat er vier dagen per jaar geen burgerverkeer mag plaatshebben, namelijk op nieuwjaarsdag, eerste paasdag en de twee kerstdagen. ,,Ik moet toegeven dat dit provinciaal overkomt'', zegt De Boer. ,,Openstelling voor 365 dagen is een absolute optie.''

Het incident met Ryanair ziet De Boer als ,,miscommunicatie''. Alle maatschappijen die op Eindhoven vliegen weten dat er op 1 januari geen verkeer mogelijk is, aldus de directeur, en ze worden daar elk jaar schriftelijk ook nog eens aan herinnerd. Ryanair is een nieuwe klant, die vanaf april 2002 een dagelijkse vlucht verzorgt van en naar Londen Stansted.

Het toestel, een Boeing 737-800, vertrok gisteren vanaf Stansted voor de dagelijkse vlucht naar Eindhoven. In het Nederlandse luchtruim kwam de bemanning tot de ontdekking dat Eindhoven niet reageerde, waarop men uitweek naar Rotterdam. De passagiers werden verder met bussen vervoerd. Intussen had zich op Eindhoven Airport een menigte van 150 mensen verzameld die met Ryanair naar Stansted zouden vliegen, maar het vliegveld bleek dicht. Passagiers deden hun beklag op het politiebureau Eindhoven en keerden terug naar huis.

Aangezien Ryanair een budgetmaatschappij is, worden passagiers doorgaans niet financieel of praktisch tegemoet gekomen wanneer er iets misgaat. Ditmaal maakt het bedrijf een uitzondering, vanmiddag zou een extra vlucht de passagiers die alsnog naar Londen willen ophalen.

De Boer is zeer verbaasd over het incident, maar wil Ryanair niet te hard kritiseren. ,,Ze waren het afgelopen jaar onze beste klant.'' Eindhoven Airport vervoerde in 2002 een recordaantal van 366.000 passagiers, een toename van 84.000 ten opzichte van 2001 en 30.000 meer dan in het topjaar 2000. Deze winst is vooral te danken aan Ryanair, dat de eerste zes maanden van zijn dienstregeling (tussen april en september) 55.000 passagiers vervoerde.