Damrak begint positief aan 2003

De aandelenbeurs in Amsterdam is het nieuwe jaar positief van start gegaan.

De AEX-index stond vandaag tegen het middaguur met een winst van 2 punten (0,64 procent) op een stand van 314,20 punten.

Beleggers liepen daarmee vooruit op de verwachte hogere opening van de beurs in New York.

Grootste stijger was Philips met een koerswinst van bijna 3 procent. Het aandeel kreeg in de morgen een hogere waardering van een zakenbank. Een andere koersklimmer was Aegon, met een winst van ruim 2,5 procent. Het bedrijf heeft bekendgemaakt een belang te nemen in een Britse assurantiemakelaar.

Ook de fabrikant van kantoorartikelen Buhrmann wurmde zich in de kopgroep van de AEX-index, met een plus van bijna 3 procent.

Tot de verliezers behoorden automatiseerder Logica CMG en de uitgevers Wolters Kluwer en Reed Elsevier (ruim 1 procent minder). Effectenhandelaar Van der Moolen stond eveneens in het rood, hoewel het verlies in de loop van de ochtend werd beperkt tot 0,25 procent.

Van de andere Europese beurzen was die in Londen het flauwst met een beursindex die aan het eind van de ochtend 0,15 procent hoger was. Frankfurt liet een winst zien van 2,6 procent en Parijs was 1,6 procent hoger.

De oliefondsen waren over het algemeen weer hoger doordat de olieprijs na een daling weer opliep. TotalFinaElf steeg daardoor met 1,85 procent en Koninklijke/Shell met 2,25 procent. BP kwam niet mee en verloor 0,25 procent.

In Frankfurt was Volkswagen een grote stijger met een koerswinst van 5,3 procent. DaimlerChrysler steeg met 4,1 procent. De autofondsen waren in de gratie doordat Fiat met bijna 5 procent omhoog ging. Dat kwam door berichten dat de industrieel Roberto Colaninno een plan heeft voor een miljardeninjectie in ruil voor een groot belang in het concern. Fiat sprak dat tegen.

Beleggers in Azië moesten het doen zonder inspiratie uit Tokio, waar de handel maandag pas begint. De aandelen die werden gekocht, waren voornamelijk die uit de technologiesector. De beurs in Zuid-Korea steeg met 1,2 procent. In Hongkong waren de koersen aan het eind van de handel 0,45 procent hoger. Op de beurs van Singapore zakte het koersgemiddelde vandaag met 0,35 procent. Australië sloot op een winst van 0,7 procent.