Cycloon `begraaft' Solomon-eiland Tikopia

,,Aangevuurd door de lust tot avontuur en het verlangen naar nieuw land, vaart kano na kano uit en zwerft over de zee. Angst voor stormen en schipbreuken schrikt niet af. Een oud lied over het verlies van een leven door de zee als een `zalige begrafenis' beschrijft de houding van de Tikopianen'', schreef antropoloog Raymond Firth in 1936.

Zijn beschrijving over de inwoners van Tikopia, een klein eiland in het zuidwesten van de Stille Zuidzee, is waar geworden. Tikopia en Anuta, beide onderdeel van de Solomon-eilanden, zijn vorig weekeinde door cycloon Zoe weggevaagd. De cycloon raasde met meer dan 300 kilometer per uur over de eilanden. Gevreesd wordt voor het lot van de eilandbewoners. Omdat de twee eilanden zover van de bewoonde wereld liggen, 960 kilometer van de Solomonese hoofdstad Honoria, weet niemand hoeveel inwoners de eilanden hebben. Bij de laatste volkstelling enkele jaren geleden waren er 3.000 Tikopianen.

De eerste beelden, gisteren gemaakt door de Australische luchtmacht, doen het ergste vermoeden. Van Tikopia is weinig meer over dan geknakte bomen. Huizen zijn niet te zien. Een deel van het eiland staat onder water. Naar schatting honderd eilandbewoners zwaaiden wanhopig met stukken plastic. ,,Het is een afgrijselijk gezicht, het soort vernieling die je verwacht van een tornado of een vulkaan'', zei de Nieuw-Zeelandse freelance-fotograaf Geoff Mackley, die eveneens over het eiland vloog, maar niet kon landen vanwege de ravage. Hij zei dat het een ,,wonder'' zou zijn als meer mensen de cycloon hadden overleefd. De Australische luchtmacht meldde echter dat de Tikopianen hun huizen weer opbouwden.

Het reddingswerk wordt bemoeilijkt doordat het weer nog steeds slecht is en het zeker drie dagen duurt voordat hulpverleners de eilanden bereiken. Bovendien is er gebrek aan geld en brandstof. De Solomon-eilanden zijn bankroet. Australië heeft gezegd de benodigde 30.000 dollar te schenken, en stuurt een schip met water, voedsel en medicijnen. Het schip zou vandaag vertrekken.

De eilandbewoners zijn gewend aan stormen, maar Zoe zorgde voor een stijging van het zeeniveau met zeker vijf meter. Volgens meteorologen was de wind sterk genoeg om betonblokken om te blazen.