China bemiddelt in crisis Noord-Korea

China stemt in met een diplomatieke rol om Noord-Korea onder druk te zetten af te zien van het voornemen een stilgelegde kerncentrale opnieuw in bedrijf te nemen.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dat laten weten na afloop van een gesprek, vanochtend in Peking, van de Chinese onderminister Wang Yi, met de Zuid-Koreaanse plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken, Lee Tae-shik.

De ontmoeting is onderdeel van een diplomatiek offensief dat Zuid-Korea is begonnen om China en Rusland over te halen zich actief in te zetten voor bezwering van de crisis rond het kernwapenprogramma van Noord-Korea.

De Noord-Koreaanse plannen voor heractivering van het nucleaire programma, die mogelijk leidt tot de productie van kernwapens, hebben grote bezorgdheid teweeggebracht in Seoul. Zaterdag zal een andere hoge Zuid-Koreaanse diplomaat, de onderminister van Buitenlandse Zaken Kim Hang-kyung, naar Moskou reizen. Daar zal hij zondag een ontmoeting hebben met zijn Russische ambtgenoot Aleksander Losjoekov over het Noord-Koreaanse nucleaire programma.

Zuid-Korea hoopt en verwacht dat Noord-Korea's buren en belangrijkste bondgenoten een bemiddelende rol kunnen spelen in het conflict met de Verenigde Staten over de hervatting van het nucleaire programma. Washington stelt zich hard op tegenover het bewind in Pyongyang, maar heeft ook laten weten de nu ontstane crisis via diplomatieke middelen te willen oplossen. ,,Ik beschouw de Noord-Koreaanse situatie als een die op vreedzame manier met diplomatieke middelen kan worden opgelost'', zei president Bush eerder deze week.

Noord-Korea van zijn kant zegt dat het voor zijn energievoorziening geen andere keuze heeft dan het hervatten van zijn nucleaire programma, tenzij de VS met nieuwe toezeggingen komen over hulp. Net als in het verleden opteert het stalinistische bewind in Pyongyang voor directe bilaterale besprekingen met Washington als het gaat om veiligheidszaken, en hecht het daaraan meer waarde dan aan overleg met de regering in Seoul. Zuid-Korea, dat via zijn zogeheten `zonneschijnbeleid' al jarenlang toenadering zoekt tot zijn noorderbuur, is daardoor beperkt in zijn diplomatieke mogelijkheden om de huidige crisis op het Koreaanse schiereiland op te lossen. Daarom heeft Zuid-Korea ervoor gekozen om China en Rusland

in te schakelen als bemiddelaars om Noord-Korea onder druk te zetten.

,,Ik geloof dat dit zal bijdragen aan het verbeteren van het klimaat om deze nucleaire kwestie te bespreken '', zei een Zuid-Koreaanse diplomaat vanochtend in Peking. ,,Het is altijd goed dat de omliggende landen deze kwestie bespreken. In die zin kan er naar mijn mening invloed worden uitgeoefend op Noord-Korea.''

Rol China: pagina 5