Bizar gewoon hoorspel

De stem van Ton Lutz klinkt beheerst en ook suggestief als hij de sfeer van een gewone Nederlandse straat oproept in een middelgrote stad ergens in het midden van het land. Alles wat hij zegt heeft te maken met `gewoon', `gemiddeld'. In die doodgewone straat in een onspectaculaire nieuwbouwwijk woont de familie Holland. Ook al gewone mensen met een baan, twee kinderen en een hond. Niets lijkt hun geluk in de weg te staan, totdat er iets gebeurt waarbij hun hele wereld in duigen valt.

Familie Holland is een nieuw hoorspel, geschreven en geregisseerd door Bert Kommerij. In vier afleveringen schetst Kommerij met acteurs Lutz, Ann Hasekamp, Richard Gonlag, Isabella Chapel en anderen deze familie Doorsnee en de zaken die boven hun hoofd hangen. In de eerste aflevering, getiteld Daar lusten de honden geen brood van, is meteen de goede toon gezet. Er heerst een dreigende spanning in het verhaal. Meneer Holland droomt op een vrijdagnacht dat hij zich in het huis van de overburen bevindt, en vandaaruit naar zijn eigen gezin spiedt. In de zogenaamde gewone straat gebeuren vreemde dingen: een auto staat stil voor de deur en de mensen daarin stappen niet uit. Er prijkt een hertengewei boven het dashboard. Meneer zelf gaat er met een webcam op uit om alles wat er vreemd en ongewoon is vast te leggen. Wanneer hij met de camera in de badkamer verschijnt, treft hij zijn vrouw aan die de haren van de hond onder haar neus heeft geplakt. Vanaf dat ogenblik gaat alles fout. Zelfs het dagboek dat dochter Meis bijhoudt, zorgt voor verrassende wendingen. Barbara Okma componeerde spanningsverhogende ingehoudende xylofoonmuziek.

De speelstijl van deze Familie Holland is vooral rustig, episch-vertellend. De tekst kent mooie, poëtische wendingen, vooral wanneer het gaat over de ouders jegens hun kinderen. Mevrouw Holland vraagt haar man waaraan hij het eerste denkt als hij aan zijn kinderen denkt. Hij antwoordt: ,,Aan mezelf. Zoals ik was toen ik zo oud was als zij.'' Dat is een overdacht antwoord. Minder overdacht, en daarom des te dramatischer, zijn de vaak panische reacties op de bizarre gebeurtenissen die het ideale modelgezin als meteoren treffen. Dan kantelt alles uit zijn evenwicht en lijkt de wereld behekst.

Familie Holland, RVU, morgen, 747AM, 16.02-16.45u. en op 10, 17 en 24 januari. Herh.: 's avonds Radio 1, 0.04-0.45u.

    • Kester Freriks