AFM gispt kredietbank wegens misleiding

Gelink Adviesgroep, een agressieve verkoper van hypotheken, is vanochtend aan de schandpaal genageld door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Volgens de toezichthouder misleidt Gelink de consument door in reclames voor de `Meerwaarde Hypotheek' onvoldoende op de risico's van zijn hypotheek te wijzen.

De AFM wijst erop dat Gelink hiermee de gedragsregels in het effectenverkeer overtreedt. Gelink maakt onvoldoende duidelijk dat er met zijn hypotheekproduct met geleend geld wordt belegd. En bij de berekening van potentiële rendementen van een financieel product behoort Gelink er beter op te wijzen dat het hier om prognoses gaat. Daarnaast dient de adviesgroep bij zijn reclame-uitingen ook de negatieve scenario's weer te geven.

Beleggen met geleend geld staat sinds vorig jaar in een kwaad daglicht. Duizenden consumenten die op die manier belegden via onder meer Dexia bank hielden een schuld over toen de koersen daalden. Zij zeggen zelf onvoldoende op de risico's te zijn gewezen.

Gelink heeft vorige week tevergeefs via de rechter geprobeerd om de berisping door de AFM te voorkomen. Volgens de hypotheekverstrekker – ,,geniaal in geld'' – weigerde de AFM om de reclames van Gelink vooraf te toetsen. Volgens de toezichthouder is dat niet de taak van de AFM. De rechter in Amsterdam gaf de AFM daar gelijk in.

Een openbare waarschuwing wordt niet vaak door de toezichthouder gegeven. De waarschuwing voor Gelink heeft vooral betrekking op advertenties in gedrukte media. Aan de berisping is geen boete verbonden. Met de stap wil de toezichthouder vooral consumenten attenderen op de risico's van Gelinks hypotheekproduct. Op de website van de adviesgroep werd vanochtend in algemene zin gewaarschuwd voor de risico's van Gelinks beleggingsproducten: ,,De waarde van beleggingen kan fluctueren. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Bij sommige constructies wordt er belegd met (deels) geleend geld. Dit betekent dat u risico loopt dat u uw inleg verliest of zelfs een schuld overhoudt.''

Gelink is net als de DSB Groep een snelgroeiende `bank'. De instelling verstrekt op een laagdrempelige en anonieme manier kredieten aan particulieren. Het hoofdkantoor van de kredietverstrekker is gevestigd in Enschede.