Aanhouding `afpersers' Van Gogh Museum

De Amsterdamse politie heeft in de provincie Groningen twee mannen aangehouden op verdenking van afpersing van het Van Gogh Museum. Dit heeft een politiewoordvoerder vandaag bevestigd.

Uit het museum werden op 9 december twee schilderijen van Vincent van Gogh met een waarde van enkele miljoenen euro's ontvreemd. De aangehouden mannen hadden een losgeld geëist in ruil voor de schilderijen.

De politie gaat er vooralsnog vanuit dat de mannen de schilderijen niet daadwerkelijk in hun bezit hebben. Verhoor zal duidelijk moeten maken wat hun motief is. De politie sluit niet uit dat het om een nieuwjaarsgrap gaat. Het uithalen van oudejaarsstunts is niet ongebruikelijk in de noordelijke provincies. Zo dook op nieuwjaarsdag de sinds begin december vermiste Kameleonboot van het Friese Kameleondorp Ternerne op in het Drentse Zorgvliet. Leden van de oudejaarsvereniging wilden op deze wijze aandacht vestigen op problemen met het grondwaterpeil in het gebied.

Het Nieuwsblad van het Noorden meldt vandaag op z'n website dat het bij de schilderijen zou gaan om twee leden van een handelsvereniging uit Tolbert, die bij wijze van nieuwjaarsgrap een brief naar het Van Gogh hadden gestuurd onder de naam de Stichting Het Komt Vast Weer Goed met een eis van 50.000 euro. Ze beweerden de opbrengst te zullen schenken aan een goed doel en verzochten het museum om een antwoord door middel van een advertentie in Nieuwsblad van het Noorden. Volgens het bericht zou de politie van Amsterdam op 28 december de ontvangst van de brief in een advertentie hebben bevestigd. Op 31 december plaatste zij opnieuw een advertentie, met de tekst ,,Het komt vast wel goed, maar waar is het bewijs.'' Daarop zouden de twee Tolbertse ondernemers de afbeeldingen hebben gedownload van internet en deze hebben gefaxt naar de Amsterdamse politie. De politiewoordvoerder wil, zolang het onderzoek nog loopt, geen nadere informatie verstrekken.

De ontvreemde schilderijen zouden samen volgens de directeur van het Van Gogh Museum John Leighton op de zwarte markt drie tot vier miljoen euro waard zijn.