`Schikken komt neer op schuld bekennen'

Personen of bedrijven die in een strafzaak een schikking treffen met het openbaar ministerie, bekennen daarmee schuld.

Dat zegt voorzitter J. de Wijkerslooth van het College van Procureurs-Generaal in een vraaggesprek met het Justitie Magazine, een blad van het ministerie van Justitie. Hij wil dat dit verband in de wet wordt vastgelegd en zo voorkomen dat onduidelijkheid ontstaat over de schuldvraag.

Personen of bedrijven die een transactievoorstel aanvaarden, moeten een bepaald bedrag betalen aan het openbaar ministerie en ontlopen daarmee rechtsvervolging. In de huidige wetgeving staat dat het aanvaarden van een schikking niet betekent dat de verdachte schuld aanvaardt.

Volgens De Wijkerslooth moet dit in de wet veranderd worden. ,,Schikken is schuld bekennen. Dat kun je zo in de wet regelen. In essentie is dat ook realiteit, want waarom zou iemand honderden of zelfs duizenden euro's betalen als hij niets heeft gedaan. Er wordt ook heel expliciet onderhandeld over de vraag waarop de schikking betrekking heeft. Dan is de stap naar schuld bekennen expliciteren wat allang impliciet in de schikking besloten is.''

Begin dit jaar kondigde De Wijkerslooth aan dat het openbaar ministerie meer schikkingen aan zou gaan om zo de werkdruk van rechters te verlichten. In het interview stelt de voorzitter nogmaals dat het OM niet zonder het schikkingsmiddel kan vanwege de beperkte zaakscapaciteit. Hij wil dat rechters vooral betrokken zijn bij zaken waarin gevangenisstraf wordt opgelegd, in zaken waarbij het OM van plan is een geldboete op te leggen, ziet De Wijkerslooth liever dat er een transactie wordt bedongen.

Het OM heeft vorig jaar in totaal 56.000 keer een schikking getroffen. In 45.000 gevallen ging het om een bedrag beneden de duizend euro. Negentien keer betrof het schikkingen van meer dan 45.000 euro. De cijfers van dit jaar zijn nog niet bekend.