Israël doelwit van aanslagen in Kenia

In de Keniaanse havenstad Mombasa zijn vanmorgen vrijwel op hetzelfde moment twee aanslagen op Israëlische doelen gepleegd. Een vliegtuig werd beschoten met een raket, een autobom richtte een bloedbad aan bij een hotel. In het hotel zijn zeker elf doden gevallen: zes Kenianen, twee Israëliërs en drie daders.

Niemand heeft de acties opgeëist. Maar de Keniaanse ambassadeur in Israël, John Sewo, zei vanmorgen dat het Al-Qaeda-netwerk van Osama bin Laden ,,zonder enige twijfel'' achter de aanslagen zit. Een hooggeplaatste Israëlische functionaris had het over ,,weer zo'n georkestreerde aanslag''. Hij zei dat er ,,aanwijzingen zijn dat de wereld opnieuw vanuit de hel door Al-Qaeda wordt wakkergeschud.''

Een aanslag met een autobom op een hotel aan de rand van Mombasa heeft vanmorgen een groot deel van de lobby vernield. Daarbij kwamen elf mensen om het leven, onder wie de drie daders. Tientallen mensen raakten gewond. De daders reden, nadat ze eerst een versperring hadden geramd, de receptie van het Paradise Hotel binnen. Daar kwamen hun explosieven tot ontploffing. Het hotel heeft een Israëlische eigenaar en wordt vaak door Israëliërs bezocht. In het hotel verbleef onder meer een groep kinderen die Bar Mitzwa kwamen vieren.

Vrijwel tegelijkertijd werden twee raketten afgevuurd op een Israëlisch chartervliegtuig dat net was opgestegen van het vliegveld van Mombasa. De projectielen die twee kilometer verderop vanuit een witte terreinwagen werden afgevuurd, misten ternauwernood hun doel. Geen van de 260 passagiers en tien bemanningsleden raakte gewond.

De piloot van het toestel zag kort na het opstijgen een lichtflits aan zijn linkerkant. Hij overwoog aanvankelijk een noodlanding te maken in Nairobi om te controleren of het vliegtuig was beschadigd. Na overleg met de moedermaatschappij en Israëlische regeringsvertegenwoordigers werd besloten direct door te vliegen naar Israël, de bestemming van de vlucht.

Volgens de Israëlische radio zijn alle vluchten van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al naar buitenlandse vliegvelden voor onbepaalde tijd afgelast.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Benjamin Netanyahu, noemde de raketaanval op het vliegtuig een bijzonder gevaarlijke escalatie van terreur. ,,Dit betekent dat terreurorganisaties en de regimes die hen steunen in staat zijn wapens te verwerven die overal voor grote aantallen slachtoffers kunnen zorgen. Vandaag schieten ze op Israëlische vliegtuigen, morgen op Amerikaanse, Britse, op vliegtuigen van welk land dan ook.''

In 1998 werden er in Kenia en Tanzania twee grote aanslagen gepleegd op Amerikaanse ambassades in Nairobi en Dar es Salaam. Daarbij vielen 224 doden en raakten duizenden mensen gewond. De Verenigde Staten hebben Al-Qaeda voor die terreurdaden verantwoordelijk verklaard.

Achtergrond: pagina 4