Feestmuziek van groep Mexicanen

Americana, de nieuwe benaming voor de aloude mengeling van Amerikaanse `roots'-muziek die vooral bij een gerijpt poppubliek populair is, heeft in Los Lobos welsprekende vertolkers. Want met een bezetting die grotendeels bestaat uit te Los Angeles opgegroeide Mexicanen heb je natuurlijk een breder achterland om je `roots' uit de plukken dan de gemiddelde Yank.

Bij Los Lobos hoor je de nodige invloeden van `musica norteña' en andere Mexicaanse stijlen, maar men behoudt zich nadrukkelijk het recht voor om ook gewoon rechtuit te rocken of moddervette blues te spelen.

In zulke rockende stukken, waarin rietblazer en toetsenman Steve Berlin vooral op baritonsax een niet te onderschatten aandeel had, herinnerde de groep ons eraan dat Chicano's (Amerikanen van Mexicaanse afkomst) als Richie Valens, wiens La Bamba een hit voor Los Lobos werd, ook een rol hebben gespeeld in de ontstaansgeschiedenis van de rock 'n' roll. Los daarvan zou het natuurlijk racistisch zijn om deze Chicano's te verbieden om bierbuikenbluesrock te spelen, maar dat repertoire was niet het interessantste deel van het concert.

Zo presenteerde de groep zich aanvankelijk als onvervalste bluesrockband, waarin de uitgebreide bezetting, met drie gitaristen, zich kon uitleven in uitgebreide, jamsessie-achtige passages. Zo'n aanpak kan zijn charme hebben, maar af en toe werd de spankracht van de bluesschema's wel erg ver opgerekt.

Toen de band alsnog zijn Latijns-Amerikaanse wortels aanboorde, bloeide het massieve groepsgeluid open en werd de stemming een stuk luchtiger en feestelijker.

De aanvankelijk nog wat botte ritmiek werd steeds vloeiender, soms bijna salsa-achtig. Met zijn kwikzilveren dwarsfluitspel versterkte Berlin die indruk, terwijl er nu ook ruimte was voor akoestische instrumenten als accordeon en `quatro', een klein model akoestische gitaar. Ook als de groep een walsje speelde, waarin de inbreng van Duitse immigranten in de Mexicaanse `musica norteña' aan de dag trad, bleef de feeststemming er goed in zitten.

Los Lobos hebben misschien hun hoogtijdagen achter de rug, met een uitgekiende repertoirekeus kunnen ze nog even mee als ambachtelijk feestorkest.

Concert: Los Lobos. Gehoord op 18/11 in Oosterpoort, Groningen. Herhaling 19/11 in 013, Tilburg en 21/11 in Paradiso, Amsterdam.