Zwijndrecht moet nu al kiezen

In Zwijndrecht en Heerjansdam worden op 20 november verkiezingen gehouden voor de gemeenteraad. Een graadmeter voor de landelijke verkiezingen?

,,De achterban van de LPF is niet weg. Dat zal hier en straks ook landelijk duidelijk worden'', verzekert lijsttrekker Fred Loos van LPF-Zwijndrecht. Ook CDA-lijsttrekker Albert Abee heeft er alle vertrouwen in. ,,We werden jaren geleden weggehoond, maar nu heeft iedereen het over normen en waarden. Ons motto is: fatsoen moet je doen.''

Wegens een gemeentelijke herindeling maken de inwoners van de gemeenten Zwijndrecht en Heerjansdam in november de gang naar de stembus voor het kiezen van een nieuwe, gezamenlijke gemeenteraad. Zo vlak voor de Tweede-Kamerverkiezingen van 22 januari krijgt de uitslag van deze lokale verkiezingen de lading van een graadmeter. De landelijke thema's blijken ook lokaal te leven. Met als belangrijkste onderwerp: normen en waarden.

De lijsttrekkers van de partijen in Zwijndrecht kwamen gisteren bijeen in wooncentrum Swingstaete om aan een zaal vol senioren uit te leggen waar zij voor staan. Ze kregen elk vijf minuten om hun verkiezingsprogramma over het voetlicht te brengen. Harde tegenstellingen ontbreken, zo blijkt algauw. Alleen tussen PvdA en LPF bestaat een pregnant verschil. De LPF pleit voor het opvangen van kinderen door ouderen, hoewel lijsttrekker Loos weet ,,dat dit voorstel ons landelijk op hoongelach kwam te staan''. De PvdA is hier pertinent tegen.

De ouderen in de zaal mogen ook zelf verkiezingsonderwerpen aandragen. Kinderopvang blijkt voor hen geen verkiezingsissue te zijn. Wel willen ze praten over het tekort aan huisartsen, huisvesting voor ouderen en overlast van jongeren. Onder de ouderen bestaat grote woede over de in hun ogen gebrekkige dienstverlening van huisartsen. ,,Opeens zijn ze dan drie weken op vakantie. Dat is toch schandalig'', zegt een toehoorder. Volgens LPF-lijsttrekker Loos moet bij de huisartsen op dit punt aan ,,een stukje normen en waarden worden gewerkt''. Veel ouderen maken zich ook zorgen over veiligheid. Hangjongeren geven hun een onveilig gevoel en de hulp van de politie schiet volgens hen volkomen tekort. ,,Als je ze nodig hebt, hang je al gauw een halfuur aan de telefoon'', zegt een van de ouderen. De ChristenUnie laat daarop weten iets aan de veiligheid te willen doen, want ,,het moet voor iedereen mogelijk zijn om 's avonds naar de pinautomaat te lopen''. Volgens de LPF is overlast door jongeren op te lossen door een ,,stukje normen en waarden bij hen terug te laten komen''. Het CDA stelt dat het oplossen van de overlast niet alleen de verantwoordelijkheid is van de politie. ,,We moeten het met elkaar aanpakken.'' GroenLinks wijst op de stadsetiquette die onder een wethouder van GroenLinks in het vorige college in Rotterdam is ingevoerd en ,,prima werkt''.

Toezeggingen over het ouderenbeleid ten spijt, blijven de toehoorders sceptisch. ,,Ze hebben het maar over normen en waarden. Prachtig, maar wat is dat dan'', vraagt een mevrouw zich af. Een andere oudere: ,,Ze beloven allemaal gouden bergen voor de verkiezingen.''

    • Tom Kreling