Winst Shell hoger dan verwacht

De kwartaalcijfers van energieconcern Shell waren beter dan verwacht. Maar Shell noemt de nabije toekomst ,,ongewis'' door de spanningen in het Midden-Oosten en de onzekerheid in de wereldeconomie.

De aandelen Koninklijke Olie, zoals het beursfonds heet, stegen na het nieuws flink op de Amsterdamse beurs: plus 3,7 procent naar 43,78 euro, ondanks dat Shell behoedzaam was over de nabije toekomst.

De winst exclusief bijzondere baten en lasten daalde met 17 procent naar 2,24 miljard dollar (2,26 miljard euro). Analisten hadden de winst geschat op 2,1 miljard. De winst werd opgestuwd door een hogere olieprijs en productievolume, maar die werden meer dan tenietgedaan door een eenmalige last van 300 miljoen dollar voor hogere belastingen in Groot-Brittannië – het gevolg van de overname van Enterprise Oil – en de nog steeds zeer zwakke marges in de raffinage, de sector waar ruwe olie wordt verwerkt tot bijvoorbeeld benzine.

De hogere prijs van Brent Noordzee-olie en de Amerikaanse WTI-olie, die beide meer dan een dollar meer per vat kostten dan een jaar geleden, had een positief effect op de winst. Maar of dit de komende kwartalen ook zo zal zijn is onzeker. ,,De vooruitzichten voor de olieprijzen zijn bijzonder ongewis'', aldus Shell in een persbericht. De prijs van het zwarte goud zal afhangen van het tempo van een wereldwijd economisch herstel, de politieke ontwikkelingen in het Midden-Oosten en de productiebeperkingen door belangrijke olieproducenten, aldus het concern. De dreiging van een oorlog in Irak heeft de olieprijs de afgelopen maanden met 3 tot 5 dollar opgedreven terwijl de prijs juist zou juist moeten dalen nu de vraag afneemt door de economische problemen in de westerse landen.

Ook de ontwikkeling van de raffinagemarges zullen sterk afhangen van de situatie in het Midden-Oosten en een mogelijk economische herstel. Alle bedrijven in de sector hebben al maanden last van de lage marges. Shell zei echter dat de marges in vierde kwartaal kunnen aantrekken als het aanbod van ruwe olie stijgt.

De productie van ruwe olie en gas steeg met 9 procent in het derde kwartaal vergeleken met dezelfde periode in 2001, vooral dankzij de overname eerder dit jaar van het Britse Enterprise en van nieuwe velden in de VS. De volumegroei in de olie was 13 procent in het derde kwartaal en voor gas 3 procent. Zonder Enterprise steeg de productie met 2 procent.

Shell zei dat het concern op koers ligt om de doelstelling te halen van een jaarlijkse productiegroei van 3 procent. De Britse concurrent BP werd gisteren hard afgestraft toen het voor de derde keer in acht weken de verwachtingen voor de productiegroei naar beneden moesten bijstellen, van de originele 5 procent naar uiteindelijk 3 procent gisteren. Vorig jaar kreeg de koers van Shell klappen toen het Nederlands-Britse concern eenzelfde verlaging in één keer doorvoerde en werd BP juist geprezen omdat het de groeiverwachting hoog hield.