Winkeldief AH wil vergoeding

De 33-jarige overvaller van een Amsterdams Albert Heijn-filiaal eist tweeduizend euro vergoeding voor immateriële schade van de twee winkelbediendes die hem overmeesterden en geweld tegen hem gebruikt zouden hebben. Hij vraagt het geld omdat hij bij de actie zou zijn mishandeld waardoor zijn neus is gebroken.

Dit zegt zijn advocaat F.J. Soriano van het advocatenkantoor Spong. Volgens de raadsman is een deel van de publieke verontwaardiging die de afgelopen dagen ontstond toen bekend werd dat justitie de twee winkelbediendes gaat vervolgen omdat ze onredelijk veel geweld zouden hebben toegepast bij de aanhouding van de winkeldief gebaseerd op onjuiste feiten. Zijn cliënt deed in augustus inderdaad een greep in de kassa in het AH-filiaal. Maar daarbij heeft de overvaller – die op 14 november voor de politierechter moet verschijnen – volgens de advocaat niet met een mes gedreigd zoals enkele politici hebben gesteld.

,,Van het incident in de winkel bestaan digitale video-opnames waaruit dit duidelijk blijkt. Om zijn achtervolgers af te schrikken heeft mijn cliënt alleen in het Oosterpark met een mes gezwaaid. Hij heeft het mes uiteindelijk weggegooid'', aldus Soriano.

Het steekt de advocaat dat de raadslieden van de winkelbediendes, die in januari moeten voorkomen, suggereren dat de getuigen die hebben verklaard dat er bij de aanhouding van de winkeldief excessief veel geweld is gebruikt, alleen maar afkomstig zouden zijn van `mede-junks'. ,,Uit absoluut niets blijkt dat dit zo is of dat de getuigen mijn cliënt kenden.''

Over het gedrag van de winkelbediendes zijn vijf belastende verklaringen afgelegd. Daaruit blijkt dat de winkeldief ook na door de politie te zijn geboeid is getrapt. Een van de getuigen is een Amerikaanse toerist die toevallig in het Oosterpark was en de aanhouding zag gebeuren. Ook twee politie-agenten hebben belastende verklaringen afgelegd. Een agent zegt dat een AH-medewerker de reeds geboeide en zittende winkeldief tot tweemaal toe een trap gaf. [Vervolg SCHOPPEN: pagina 3]

SCHOPPEN

'Strafblad speelt geen rol'

[Vervolg van pagina 1] In het verbaal staat dat een AH-medewerker ,,kennelijk opzettelijk en met meer dan geringe kracht'' tot tweemaal toe met zijn rechterbeen de dief schopte ,,terwijl hij (de dief, red.) daartoe geen aanleiding gaf''.

Advocaat C. Korvinus die de winkelbediendes bijstaat zei gisteravond in Nova dat zijn cliënten ,,geen relevant strafblad'' hebben. Justitie laat zich niet uit over een eventueel strafblad van de verdachten maar laat bovendien weten dat bij de beslissing tot vervolging van het winkelpersoneel in het geheel niet in aanmerking is genomen dat de mannen eventueel eerder met de politie in aanraking zijn geweest. Justitie vindt de gewelddadige arrestatie een voldoende ernstig op zichzelf staand strafbaar feit om te vervolgen.

Het ministerie van justitie heeft advocaat Soriano inmiddels laten weten dat de winkeldief geen journalisten mag ontvangen in zijn gevangeniscel in Leeuwarden. Een dergelijk bezoek is wegens de ,,maatschappelijke gevoeligheid'' van deze zaak ongewenst.

hoofdartikel: pagina 7

www.nrc.nl: verklaring OM