WAT DOEN DE KINDEREN

Op ontdekkingsreis gaan

De stoere scheepspapegaai Eenoog leidt ontdekkingsreizigers langs statige koopmanswoningen in MIddelburg uit de tijd van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). Middelburg gonsde in die tijd van bedrijvigheid. Kuipers maakten grote tonnen om goederen in te vervoeren. De tocht gaat onder meer langs het gildenhuis van de kuipers. In de haven van Middelburg werden schepen geladen en gelost. De ontdekkingsreizigers volgen de geur van specerijen die uit de schepen werden gelost en gewogen op de balans (weegschaal). De kostbare goederen werden opgeslagen in pakhuizen waarlangs de route loopt. Overal in de stad zijn sporen van de VOC te vinden zoals het voormalige werfterrein van de VOC en het huis van de opper-equipagemeester van de VOC. Eenoog weet er alles over te vertellen in de ontdekkingstocht door het VOC-verleden van Middelburg, die 6 november begint. Tussen 12u30 en 16u30 kan elk kind van 8 tot 15 jaar in het Zeeuws Archief bij een bezoek aan de tentoonstelling Scheurbuik en Scheepsbeschuit, leven aan boord van een VOC-schip éénmalig met de gratis speurtocht meedoen. die start bij het archief.

VOC-speurtocht door Middelburg en tentoonstelling Scheurbuik en Scheepsbeschuit. Het leven aan boord van een VOC-schip t/m 11 jan in het Zeeuw Archief, Hofplein 16, Middelburg. Na 6 november kost de speurtocht €2,50. Het archief is open van ma-za 09-17u. Inl www.zeeuwsarchief.nl en 0118-6788 00.

Overnachten

's Nachts zijn de eekhoorn, vos, nachtegaal en het konijn druk in de weer, maar overdag zie je ze bijna nooit. Ben je nieuwsgierig naar welke dieren 's nachts wakker zijn, kom dan naar de expositie Overnachten in Natuurmuseum Brabant. In Overnachten speelt de eekhoorn de hoofdrol; hij wordt wakker uit een diepe slaap en heeft enorme honger. Midden in de nacht gaat hij op zoek naar verstopte hazelnoten en onderweg komt Eekhoorn allerlei vreemde dieren tegen die hij overdag nog nooit gezien heeft. Slakken, nachtvlinders, de bosuil en vleermuizen. Als je meehelpt om de hazelnoten van Eekhoorn te vinden kan jij deze dieren ook zien. Tijdens de zoektocht door het bos moeten er raadsels opgelost worden. Welke dieren houden een winterslaap en wat zijn nachtbloemen?

Overnachten is bedoeld voor kinderen van 4 t/m 8 jaar en t/m 8 dec in Natuurmuseum Brabant, Spoorlaan 434, Tilburg. Open van di t/m vr van 10-17u en za en zo van 13-17u. Inl www.natuurmuseumbrabant.nl of 013-5353935.

De natuur in

Waarom zie je overdag geen sterren en hoe werkt een spinnenweb? Hoe heeft een vos altijd in de gaten wat er in het bos gebeurd? Bij de gezinsspeurtocht Waarnemen zonder zien in Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man krijg je een `landkaart' waarmee je zelf gedurende een route stap voor stap moet volgen. Onderweg voer je `beestachtige' opdrachten uit, waarbij je je moet verplaatsen in de dieren uit de omgeving.

Naast Waarnemen zonder zien zijn er nog andere natuurspeurtochten uitgezet: Overleven, Vogels en Natuur dichtbij. Behalve in de IJzeren Man zijn ze in vijftien verschillende natuurgebieden van de Vereniging van Natuurmonumenten uitgezet.

Gezinstocht Waarnemen zonder zien in het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man, Geurtsvenweg 4, Weert. De natuurspeurtocht is voor gezinnen met kinderen van 6 tot 11 jaar. Kosten €1,13 oor leden van Vereniging Natuurmonumenten en €1,59 voor niet-leden, Open di t/m zo van 13-17u. Inl 0495-524893 of 06-55825149.

Krokodillen tegenkomen

Maar liefst 380 kinderen hebben samen met kinderboekenschrijver Max Velthuijs meegewerkt aan een tentoonstelling, waarin door hen zelf gemaakte krokodillentekeningen hangen. Op de expositie komen kinderen vanaf 4 jaar al lopende door een echt oerwoud van alles tegen: een krokodil gemaakt van was en een wel heel echt lijkende krokodil van maar liefst 5 meter lang! En natuurlijk kunnen in het oerwoud ook alle honderden andere tekeningen bekeken worden. Verder is er een een videofilm, waarop Max Velthuijs voorleest uit zijn boek Een belangrijk bericht met als hoofdpersoon Krokodil, de dienaar van Koning Leo. En ook kunnen de kinderen in de boot van Krokodil varen, maar pas wel op voor de haai!

Krokodillenpret met Max Velthuijs t/m 3 nov in het Museum voor Communicatie, Zeestraat 80-82, Den Haag. Ma-vr 10-17u en zo 12-17u. Inl 070-3307500 en www.muscom.nl.

Hun knuffels meenemen

Wil je op de foto met je lievelingsknuffel, je laten schminken als een dier, je kapotte knuffel laten maken door een echte berendokter, meedoen met workshops (bijvoorbeeld vilten) of de speurtocht `Beestenroute' volgen? Dat kan allemaal In Beestenboel in het Fries Museum op zaterdag 2 november vanaf 11u. Ook kan je de expositie Beestachtig Goed bekijken, waar kleren van bont, zijde, wol en veren te zien zijn. Beesten staan centraal of eigelijk hun huiden en je kunt zien hoe mensen vroeger beesten gebruikten om zich mooi te maken, maar ook hoe ze dat nu doen. In vier voelboxen kan je zelf voelen hoe zacht schapenwol is, hoe vreemd een vosje om je nek voelt en waar een zijden jurk van gemaakt wordt.

Beestenboel op za 2 nov van 11-15u voor kinderen van 4 t/m 12 jaar in het Fries Museum, Turfmarkt 11, Leeuwarden. voor kinderen is de toegang gratis, ouders betalen de normale toegangsprijs. Met je knuffel op de foto kost €3,50. Inl 058-2555509 of www.fries.museum.nl

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.