Vrouw verdacht van misbruik vier mannen

Een vrouwelijke verpleegkundige stond gisteren terecht wegens ontucht met vier geestelijk gehandicapte mannen. Volgens haar hebben zij een grote fantasie.

,,Mevrouw heeft als verpleegkundige zélf initiatieven genomen om tot seksueel gedrag over te gaan. Dat kán niet, dat mág niet ten opzichte van geïsoleerde patiënten die van haar afhankelijk zijn.'' Officier van justitie R. Appels eiste gisteren voor de rechtbank in Den Bosch twaalf maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk, tegen de 29-jarige M. van der B. wegens ontucht met vier geestelijk gehandicapte mannen. Hij wil ook dat zij vijf jaar lang haar beroep niet mag uitoefenen.

Van der B. trad op 1 mei 1996 in dienst bij de stichting Prisma in het Brabantse Biezenmortel, een verzorgingshuis dat in de volksmond Huize Assisi heet. Ze raakte in september 2000 in opspraak toen patiënt Cas – hij functioneert op het niveau van een vier- tot vijfjarige – aan een tuinman vertelde dat hij seksueel was misbruikt. Van der B. had op zijn kamer ,,mijn pyjamaboek omlaag gedaan en me geaaid op mijn buik en billen'' en ,,me aan mijn piel getrokken tot er vies spul uitkwam''. Een familielid van het slachtoffer deed in februari 2001 aangifte.

In oktober 2000 stelde de directie de verdachte op non-actief. Drie maanden later volgde de tweede aangifte: Van der B. zou zich eerder nog een keer hebben vergrepen aan een zwakbegaafde patiënt, Ron. Deze zei dat de verpleegkundige en een vrouwelijke collega zich in zijn kamer hadden uitgekleed en hem tot seks hadden gedwongen. Dat alles nadat ze samen naar een ,,lesbische pornofilm'' hadden zitten kijken.

Van der B. ontkent ,,alles'' voor de Bossche rechtbank. Ze heeft, zegt ze, ook de derde en vierde bewoner wier familieleden na haar schorsing naar de politie stapten ,,niets misdaan''. Over de klacht van Cas, net als de anderen een veertiger, zei ze: ,,Op de avond dat het misbruik zou hebben plaatsgevonden ging Cas naar de soos in ons tehuis. Hij kreeg sowieso altijd twee flessen bier per dag, maar het kan zijn dat hij die woensdag veel méér heeft gedronken. Die dag had ik met hem de Playboy gekocht, dat was in zijn geval toegestaan. Het is mogelijk dat hij, in combinatie met dat blad en zijn voorkeur voor mij, heeft gedroomd dat hij seks met me heeft gehad en dat later is gaan verkondigen.''

De verdachte denkt dat de vier patiënten ,,in deze machowereld'' hun seksuele fantasieën op haar hebben geprojecteerd. Ze vertelde dat het tweede vermeende slachtoffer, Ron, ,,jaloers'' kan zijn geweest. ,,Wat Cas hem over mij vertelde, had hij zelf willen meemaken. Aanvankelijk was hij heel aardig voor me, ondanks de verhalen die over me de ronde deden. Toen ik op non-actief werd gesteld, stuurde hij me nog een kaartje.''

Orthopedagoog en gezondheidszorgpsycholoog A. Mulders, een ex-medewerker van Prisma die als getuige optrad, zei niet uit te sluiten dat patiënten elkaar zijn gaan napraten om aandacht te krijgen. Hij vond het verkeerd dat het eerste verhoor van Cas was afgenomen door leidinggevenden van Prisma.

Uitspraak op 13 november.