Voorkeur Theater

Het Vuil, de Stad en de Dood

Regisseur Johan Doesburg wilde het omstreden toneelstuk Het Vuil, de Stad en de Dood van R.W. Fassbinder in 1987 reeds opvoeren, maar dat werd toen verhinderd door activisten die dachten dat het een antisemitisch stuk was. Nu ensceneert Doesburg Het Vuil alsnog, bij Het Nationale Toneel.

Fassbinder toont in zijn Brechtiaanse Ganz Unten-melodrama naar welke middelen de onderklasse moet grijpen om te overleven. Om het Duitse schuld/haatcomplex ten opzichte van joden open breken schiep hij het personage 'A. die de Rijke Jood wordt genoemd', een duistere huizenspeculant die voldoet aan het antisemitische stereotype van de joodse kapitalistische schurk.

A. doet denken aan Shylock uit Shakespeare's Koopman van Venetië. Beiden worden door de stad ingezet om het vuile werk te doen. Beiden willen wraak nemen op de stad die hen minacht. Beiden zijn schurken die toch heel menselijk zijn, omdat hun nog slechtere omgeving ze een motief geeft en omdat zij van hun scheppers de meeste en mooiste tekst krijgen. Een belangrijk verschil met Shylock is dat A. en zijn omgeving zéggen dat hij schurkenstreken uithaalt, maar dat het stuk hier eigenlijk niet over gaat. Doesburgs versie van Het Vuil is vooral een schoon sprookje over de liefde tussen A. (Lou Landré) en de hoer met het gouden hartje (Marie-Louise Stheins). Inl 070-3181444.

1 nov. Apeldoorn, Schouwburg Orpheus. 3-6 nov. Amsterdam, Stadschouwburg. 7 nov. Groningen, Stadsschouwburg.

Andromak

Luk Perceval en het Antwerpse Toneelhuis maken een ijzig mooie voorstelling van Racine's tragedie Andromaque. De acteurs staan als standbeelden op een smalle richel van steen en drukken op die manier een noodlottige wederzijdse afhankelijkheid uit. De voorstelling is niet eenvoudig en toegankelijk, maar boeiend wat betreft de beeldtaal. Inl 0032-03-2248800 of www.toneelhuis.be.

2 nov Schouwburg Kunstmin, Dordrecht; 5 nov Schouwburg, Rotterdam. 12 nov. Groningen, Stadsschouwburg. 13 nov Amsterdam, Stadsschouwburg. 14 nov. Haarlem, Stadsschouwburg

Caveman

De man is een jager, de vrouw sprokkelt alles waarop ze haar hand kan leggen. Dat cultuurverschil zit sinds de holenmens al in onze genen en blijkt uit alles. Veel vrolijke en herkenbare voorbeelden van huiselijke wrijvingen, beeldend opgedist door Peter Faber op een tekst van de Amerikaanse komiek Rob Becker. Met de ontwapenende boodschap dat de man heus geen `klootzak' is – hij is anders dan de vrouw, maar niet slechter.

31 okt De Purmaryn Purmerend, 2 nov De Meervaart Amsterdam, 5 nov Stadsschouwburg IJmuiden, 7 nov Markant Uden.

Othello

Cabaretier Erik van Sauers speelt bij het Noord Nederlands Toneel Shakespeare's Othello, de Moor die onder invloed van de slechterik Jago (Ludo Hoogmartens) zijn vrouw (Ricky Koole) verdenkt van overspel. Regisseur Koos Terpstra maakt deze Othello lekker grollig, tot de grimmigheid het overneemt, Ricky Koole Ne me quitte pas zingt en Van Sauers met een droge tik Koole's nek breekt. Inl 050-3113388 of www.nnt.nl.

1 nov Enschede, Twentse Schouwburg. 2 nov Deventer, Schouwburg. 5 nov Haarlem, Stadsschouwburg. 6 nov Winschoten, De Klinker. 7 nov Emmen, De Muzeval.