Voorkeur Muziek

Cage/Boulez

Het Asko Ensemble en het Schönberg Ensemble wijden o.l.v. Reinbert de Leeuw een dubbelportret aan twee van de belangrijkste componisten uit de tweede helft van de 20ste eeuw: John Cage en Pierre Boulez. Ze zijn enerzijds elkaars tegenpolen - Cage liet de ordening van de noten over aan het toeval, terwijl Boulez daarvoor strenge systemen heeft. Maar, zo toont het concert aan, de uitersten raken elkaar weer in hun streven naar statische muziek met een ritueel karakter.

Van Cage klinken Quartets 1-VIII en van Boulez Rituel.

Tijdgenoten: 4 nov 18-19u Voorproefconcert, gepresenteerd door Renée Jonker; concert: 20u15. Concertgebouw Amsterdam. Res 020-6718345. 5 nov 20u15 Muziekcentrumn Vredenburg Utrecht. Res 030-2314544.

Liars

New-Yorkse garagerockgroep met de Australische frontman Angus Andrews surft mee op de golf van nieuwe gitaarrockgroepen. Verschil met The Strokes en The White Stripes is dat the Liars ook ska en funk in hun opzwepende new wave-mix meenemen, met veelbelovende songtitels als Grown men don't fall in the river en Tumbing walls buried me in the debris.

5 nov Paradiso, Amsterdam.