Voorkeur Bioscopen

Moonlight

De vierde speelfilm van Paula van der Oest, Moonlight, speelt zich voor het grootste deel af in een naamloos bos. Het is alsof Van der Oest expres om alle wegwijzers en naambordjes heeft heen gefilmd die de kijker over de locaties informatie hadden kunnen geven. Maar de irritatie die dit opwekt heeft zin. De hoofdrolspelers weten eigenlijk ook niet waar ze zijn, of het maakt hen niet uit. Moonlight gaat over een meisje met ouders van verschillende nationaliteit die in een huis wonen dat dicht bij het vliegveld is. Op een dag vindt ze in de schuur in de tuin een drugskoerier die na bewezen diensten door een bende is neergeschoten. De jongen weet niet waar hij is. Het meisje kan het niet schelen. Deze onbestemde werkelijkheid is hun werkelijkheid.

Moonlight. Regie: Paula van der Oest. Met: Laurien van den Broeck, Hunter Bussemaker, Johan Leysen, Jemma Redgrave. In Het Ketelhuis en Tuschinski, Amsterdam; Lantaren/Venster, Rotterdam; Lux, Nijmegen.

Insomnia

Na het binnenstebuiten, achterstevoren vertelde verhaal van een moordenaar met geheugenverlies in Memento, doet de derde film van Christopher Nolan veel traditioneler aan. Niet alleen beperkte hij zich tot een lineaire vertelstructuur , ook baseerde hij zich op eerder verfilmd materiaal: de gelijknamige Noorse thriller(1997) van Erik Skjoldbjaerg. De aan slapeloosheid leidende rechercheur Dormer (Al Pacino) komt in de eeuwige zomernacht van Alaska aan om een moord op te lossen en ontmoet hij zijn tegenstrever (Robin Williams).

In 33 bioscopen.

Kraak!

Kraak! werd de winnaar van de publieksprijs van het afgelopen Cinekid-festival. De debuterende Deense regisseur Hans Fabian Wullenweber maakte een moderne, niet-moralistische, spannende kinderfilm over een meisje van twaalf dat met twee vriendjes een bank berooft om de operatie van haar vader te kunnen betalen. Opnieuw wordt bevestigd dat men in Denemarken weet hoe het moet: een volwassen budget, kinderen niet onderschatten en geen getut rond de tere kinderziel.

In Amsterdam: Rialto. Deventer: De Keizer. Haags Filmhuis. Rotterdam: Lantaren/Venster.

En verder

xXx in meer dan 87 theaters; l'Auberge Espagnole in meer dan 8 theaters; Ja Zuster, Nee Zuster in meer dan 101 theaters; Je Rentre à La Maison Amersfoort: De Lieve Vrouw. Breda: Chassé. Veenendaal: Hofpleintheater; Lundi Matin Den Haag: Haags Filmhuis. Nijmegen: Cinemariënburg; One Hour Photo Amsterdam: The Movies, Pathé Arena, Pathé de Munt. Den Haag: Metropole. Leeuwarden: Cinema. Leiden: Kijkhuis Leiden. Nijmegen: Lux. Rotterdam: Pathé De Kuip. Wageningen: Molenstraattheater; Y Tu Mama Tambien in meer dan 11 theaters.