Verlies Vedior hoger, omzet loopt terug

Uitzendconcern Vedior is voorzichtig optimistisch over het herstel van de markt. In het derde kwartaal zag het bedrijf de verliezen echter fors oplopen. De omzet viel terug met 9 procent.

Dit heeft het in Europa en Amerika actieve uitzendbureau vanochtend bekendgemaakt. Het verlies liep op van 27 miljoen euro een jaar geleden tot 47 miljoen in het afgelopen kwartaal. Vooral de lagere omzet heeft Vedior dieper in het rood gebracht. De omzet daalde met 9 procent tot 1,6 miljard euro, terwijl de kosten met 8 procent afnamen. Over de eerste negen maanden van het jaar liep het verlies van Vedior met ruim de helft op tot 141 miljoen euro.

Begin oktober kreeg Vedior grote klappen op de beurs. Het aandeel bereikte zelfs een laagterecord van 3,90 euro. Een paar dagen later moest Vedior de markten geruststellen met de mededeling dat het bedrijf nog steeds voldoet aan de kredieteisen van de bank. Mede als gevolg van de overname van het Britse Select in 1999 kampt Vedior met een schuld die aan het eind van het derde kwartaal 820 miljoen euro bedroeg. Tegen het middaguur stond de koers ruim 7 procent lager op 5,70 euro.

Volgens Vedior zorgt de mix van activiteiten voor ,,sterke groeiperspectieven op middellange en lange termijn, hetgeen op geen enkele manier in de huidige koers tot uitdrukking komt''.

Los van de afschrijving van goodwill behaalde Vedior over het afgelopen kwartaal een operationele winst van 55 miljoen euro, bijna een derde lager dan in 2001. Meest winstgevend is de van origine Britse dochter Select, waarvan bestuursvoorzitter Tony Martin afkomstig is. De operationale winst daalde met 21 procent tot 30 miljoen euro, waarbij de voortvarende activiteiten in de gezondheidszorg de schade beperkt hielden. Bij Vedior Europa steeg de winst met een kwart tot 10 miljoen euro.

Twee dagen geleden maakte concurrent Randstad zijn resultaten over het derde kwartaal bekend. Ook de marktleider in Nederland toonde zich voorzichtig optimistisch over het herstel van de uitzendmarkt.