Van Heek-Tweka lijdt weer miljoenenverlies

Badmode- en lingeriefabrikant Van Heek-Tweka heeft voor het derde achtereenvolgende jaar een miljoenenverlies geleden. Om de financiële positie van het bedrijf te verbeteren heeft Van Heek-Tweka via een onderhandse emissie ruim een miljoen nieuwe aandelen uitgegeven.

Dat heeft het bedrijf gisteren nabeurs bekendgemaakt. Van Heek-Tweka kwam in augustus al met een winstwaarschuwing, waarin het verlies werd aangekondigd. In april, bij de presentatie van de halfjaarcijfers over het gebroken boekjaar 2001/2002, rekende het bedrijf nog op een beperkt negatief resultaat. Uiteindelijk viel het verlies veel hoger uit: 3,2 miljoen euro. De omzet daalde licht, van 47 naar 46 miljoen euro.

De Twentse textielfabrikant schrijft het verlies toe aan logistieke problemen bij dochterbedrijf Iduna, de in 1999 overgenomen maker van strand- en zwemkleding. De problemen bij Iduna brachten eenmalig een schadepost van 2,5 miljoen euro met zich mee. Van Heek-Tweka heeft inmiddels een reorganisatie bij dit bedrijfsonderdeel afgekondigd, omdat ,,de kosten bij Iduna niet meer in verhouding staan tot de huidige omzet''. Een aantal afdelingen van Iduna wordt opgedoekt, bij andere wordt het personeelsbestand ingekrompen. Hoeveel banen daarbij verloren gaan, heeft het bedrijf niet bekendgemaakt. Vorig jaar schrapte het textielbedrijf 55 banen en werd een van de drie confectieateliers in Tunesië gesloten.

Door de verliezen is de financiële positie van Van Heek-Tweka verslechterd. Om die te verbeteren, heeft het bedrijf 1,16 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven tegen een uitgiftekoers van 0,50 euro, de gemiddelde koers van de afgelopen week. De aandelen zijn onderhands geplaatst bij enkele grootaandeelhouders. Vorig jaar rond deze tijd gaf Van Heek-Tweka ook al 3,81 miljoen nieuwe aandelen uit, toen nog voor 1,05 euro per stuk.

De directie van Van Heek-Tweka verwacht dat de resultaten het komende jaar zullen verbeteren. Om de marktpositie te versterken, onderzoekt het bedrijf de mogelijkheden om allianties aan te gaan met andere marktpartijen.

Van Heek-Tweka is actief op de markt van dure ondermode, badkleding en lingerie. Het arbeidsintensieve werk is ondergebracht in Tunesië en Roemenië. De belangrijkste distributie- en verkoopkantoren zitten in Nederland, in het Twentse Losser en het Brabantse Uden. Er werken in totaal ruim 900 mensen, van wie een derde in Nederland. Het bedrijf voert onder meer de merken Ten Cate, Tweka, Pastunette, Rebelle en Mexx.