Uitval

Ik heb een vervelende mededeling voor de lezers van deze rubriek. Althans, ik hoop dat ze het als zodanig zullen ondergaan. Deze rubriek zal nog maar zeer onregelmatig, hooguit enkele dagen per week, kunnen verschijnen. Sommige weken zal ik zelfs helemaal verstek moeten laten gaan. Het is niet mijn keus, maar de omstandigheden dwingen mij ertoe.

Wat is het geval?

De laatste tijd heb ik nogal last van haaruitval. Het is een beetje een onsmakelijk verhaal, maar elke dag dalen er wel wat haartjes en schilfers op het toetsenbord van mijn tekstverwerker neer terwijl ik zit te werken. Dat ging aanvankelijk bijna ongemerkt, maar het betreft inmiddels een substantieel deel van mijn hoofdhaardos. (Het aandeel van de neushaartjes is minder makkelijk becijferbaar, en de lange haar aan mijn oor laat ik regelmatig afknippen.)

Dat uitvallende haar moet ergens blijven, en ik zal u eerlijk vertellen waar het bij mij blijft: tussen de toetsen. Vroeger, toen de krant meer advertenties had, kon er steeds een schoonmaakploeg naar mijn huis worden gestuurd om dit hardnekkige ongemak te bestrijden. Maar gaandeweg is er als gevolg van bezuinigingen een zekere verslonzing ingetreden bij het onderhoud van de infrastructuur.

Daardoor doen zich regelmatig mankementen voor die mijn tekstverwerker blokkeren. Het gebeurt steeds vaker dat ik mijn stukjes alleen nog met grote vertraging aan de redactie in Rotterdam kan doorgeven. Wij hebben dat officieel nooit toegegeven, maar al die keren dat de lezer de krant te laat kreeg bezorgd, had dat te maken met de technische problemen van thuiswerkende redacteuren als ik.

Nu zal de lezer de begrijpelijke vraag stellen: jouw haar is toch ook de voorgaande jaren uitgevallen waarom is het dan nu opeens zo'n probleem? Toegegeven, het is geen probleem van vandaag of gisteren, maar er zijn wel factoren aan te wijzen die de situatie snel hebben verslechterd. In de eerste plaats: hoe ouder de columnist wordt, hoe sneller zijn haar zal uitvallen. In het begin kan hij het haar, ook letterlijk, nog enigszins vasthouden door het gebruik van gel. Maar bij het klimmen der jaren wordt het een steeds ongelijkere strijd: het haar valt waar en wanneer het wil vallen.

Daarnaast zijn er de externe factoren. Een orkaan zoals die afgelopen zondag boven Nederland woedde, brengt vooral aan de oudere haardossen grote, blijvende schade toe.

Welke maatregelen kunnen wij als krant treffen, behalve het verhogen van onze abonnementsgelden? Wij hebben ons tot ervaringsdeskundigen gewend die veel met het vergelijkbare verschijnsel `bladval' te maken hebben. Vooral bij de Nederlandse Spoorwegen bekleden zij prominente posities. Zo is daar Pamela Bouwmeester, directeur NS Reizigers, die verklaarde dat de treinwielen door het vele slippen `vierkant worden'. ,,Het is een wereldwijd probleem'', zei zij. Om dat probleem op te lossen, heeft de NS nu acht procent van de treinen geschrapt.

Als lotgenoot kan ik me alleen maar vol begrip, en dus vierkant, achter de NS opstellen.

    • Frits Abrahams