Theaters kunnen succes `Cloaca' nauwelijks aan

Het toneelstuk Cloaca van Maria Goos zorgt voor een stormloop op de theaters. De tournee door Nederland is hard op weg om uitverkocht te raken. Ronald Klamer, zakelijk leider van theatergroep Het Toneel Speelt (HTS), benadrukt echter dat er nog wel kaarten verkrijgbaar zijn, bijvoorbeeld voor de reeksen in Amsterdam in december en Rotterdam in januari. HTS verwacht aan het einde van de tournee 54.000 kaartjes te hebben verkocht, een voor toneel ongewoon hoog aantal.

Klamer beklaagt zich dat een toneelstuk als Cloaca bij gebleken succes niet langer kan doorspelen. De programmering van de schouwburgen zit de rest van het seizoen dichtgetimmerd. HTS wil daarom in de toekomst een groter aantal avonden in de Amsterdamse Stadsschouwburg toebedeeld krijgen. Schouwburgdirecteur Melle Daamen zei eerder dit jaar nog dat hij juist van HTS als huisgezelschap afwilde. Na het succes van Cloaca, dat maar liefst 28 avonden in de Stadsschouwburg speelt, lijkt HTS echter sterker te staan. Verder zou Klamer graag een extra theater in Amsterdam willen waar successtukken naar kunnen uitwijken. Klamer denkt aan het Britse systeem waarin successen uit het gesubsidieerde circuit worden overgenomen door vrije producenten. In Nederland zou dat bijvoorbeeld Joop van den Ende Theaterproducties kunnen zijn, die plannen heeft voor een theater aan de Amsterdamse Zuidas.