Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder meer aandacht voor het toneelstuk De vrouwen van Moermansk over de nabestaanden van de bemanning van de verongelukte atoomonderzeeër Koersk. Ned.2, 17.30-18.43u.

Netwerk. Gesprek met biograaf Cees Fasseur over Wilhelmina en wat zij van de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog afwist. Ned.1, 20.30-21.07u.

Barend & Van Dorp. Gast is ex-minister Bram Peper. Hij vertelt over zijn essay Een dolend land waarin hij de crisis in Nederland behandelt. RTL4, 22.30-23.30u.

Nova. Debat tussen Hans Laroes van het NOS-Journaal en NRC-commentator Mark Kranenburg over de veranderende journalistieke aanpak na de verkiezingen van 15 mei. Ook de bekendmaking van de winnaar van de NS-publieksprijs. Ned.3, 22.30-22.57u.

DOCUMENTAIRE

Reporter. Reconstructie van de laatste weken van het kabinet-Kok en de gevolgen van het in april verschenen NIOD-rapport over Srebrenica. Ned.3, 21.17-22.00u.

Staatsgeheim: Reagan en Bush sr. Aflevering in de serie over de buitenland-politiek van de Verenigde Staten belicht het tijdperk tusen Ronald Reagan en Bush sr. Tijdens de regeringsperiode van Bush sr. werd operatie Desert Storm uitgevoerd. Ned.1, 23.20-0.15u.

Het derde oog: Het menselijk instinct. Eerste deel van een vierluik over het instinct en het beest in de mens. Vanavond over het zoeken naar situaties om het leven intenser te maken. Canvas, 22.50-23.40u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van Vitesse tegen Werder Bremen voor de UEFA Cup. Ned.2, 20.00-22.45u.

MUZIEK

NPS Jazz: Michiel Borstlap. Terugblik op de optredens die jazzpianist Michiel Borstlap gaf op het North Sea Jazz Festival. Ook opnamen van saxofonist Wayne Shorter en pianist Herbie Hancock. Ned.3, 0.00-1.03u.

FILM

. Forget Paris (Billy Crystal, 1995, VS). Geest van Woody Allen is vaardig over film over het relationele wel en wee van een solitaire basketbalscheidsrechter (Billy Crystal) en een Amerikaanse Parisienne (Debra Winger). Een verrassend scenario, droogkomische dialogen en goede hoofd- en bijrollen (o.m. van Joe Mantegna) zorgen voor meer dan een standaard feel good movie volgens beproefd Hollywood-recept. Net5, 20.30-22.30u., met reclame.

. Vivement dimanche (François Truffaut, 1983, Frankrijk). Truffauts zwanenzang is sleutelfilm in zijn oeuvre, allerminst zijn beste film, maar wel een zwierige, uitstralende hommage in zwart-wit aan de film noir, althans een zonnige, Zuid-Franse variant van het genre. Makelaar Jean-Louis Trintignant wordt verdacht van moord; zijn secretaresse Fanny Ardant probeert zijn onschuld te bewijzen. TV5, 22.20-0.10u.

. De lift (Dick Maas, 1983, Nederland). Effectieve griezelthriller over moordlustige lift, waarmee latere regisseur van o.a. Flodder zich een slimme navolger betoonde van Carpenter, Scott, Spielberg en De Palma. Net5, 22.30-0.15u., met reclame.

. Halloween (John Carpenter, 1978, VS). Uiterst succesvolle, voor slechts 300.000 dollar vervaardigde griezelfilm uit de periode dat regisseur Carpenter nog het vermogen bezat om met de eenvoudigste filmmiddelen griezelkunst van grote klasse te bedrijven. Met Donald Pleasance als psychiater en Jamie Lee Curtis als babysitter. Ned.2, 24.00-1.35u.

Halloween 5 (Dominique Othenin-Girard, 1989, VS). Ranzige aflevering in gewelddadige griezelreeks die ooit zo intelligent begon met het door John Carpenter geregisseerde origineel. BBC1, 0.35-2.15u.

. Braindead (Peter Jackson, 1992, N-Zeeland). Even satirische als brutale horrorfilm vormt mijlpaal in de geschiedenis van de cinema als vleesverwerkende industrie. Extreme bezitterigheid van moeder in nette Nieuw-Zeelandse buurt anno 1957 ontaardt in kelder vol bloeddorstige zombies. Ned.2, 1.35-3.05u.

RADIO

Kunststof. Gast is balletcritica Ine Rietstap. Radio 1, 19.04-20.00u.

Ophef & vertier. Aan de orde komen onder meer het toneelstuk De vrouwen van Moermansk, over het lot van de nabestaanden van de Russische onderzeeër Koersk; het romandebuut van Stephan Sanders Liefde is voor vrouwen en blokfluitist Walter van Hauwe die Vivaldi, Bach en moderne muziek speelt. Morgen, 747AM, 14.02-16.00u.