PSV rest ondanks zege hooguit de UEFA-Cup

Ook de zesde achtereenvolgende deelname van PSV aan de Champions League bracht de Eindhovenaren niet in de zo begeerde tweede ronde. Ondanks de ruime 3-0 zege op Auxerre van gisteravond moet de ploeg van trainer Hiddink zelfs vrezen voor deelname aan het UEFA-Cuptoernooi.

Door de eigen thuiszege op Arsenal en de nederlaag van Auxerre kwalificeerde Borussia Dortmund zich, net als de Engelsen, voor de volgende ronde van het kampioenenbal. Beide grootmachten zijn niet meer te achterhalen in groep A. PSV (vijf punten) en Auxerre (vier) mogen volgende week gaan uitmaken wie verder bekert in het UEFA-Cuptoernooi. De kaarten voor die tweestrijd zijn allerminst geschud, want Auxerre heeft het voordeel van een thuiswedstrijd. De Fransen ontvangen Borussia Dortmund, terwijl PSV op bezoek gaat bij Arsenal. Auxerre is alleen gebaat bij een zege, daar het onderlinge resultaat met PSV in het voordeel van de Eindhovenaren uitslaat. Het eerste duel eindigde immers in 0-0.

PSV kan zich vastklampen aan het feit dat Auxerre het tegen de Duitsers in elk geval moet doen zonder de vaste krachten Mexes en Kapo, die gisteren uit het veld werden gestuurd.

De rode kaart voor Mexes kostte Auxerre de wedstrijd. Met al een gele kaart op zak beging de twintigjarige centrumverdediger een lichte overtreding op PSV'er Robben. Waar het merendeel van het publiek slechts een vrije trap voor de thuisploeg verwachtte, gaf de Deense scheidsrechter Fisker Mexes voor de tweede maal `geel'. Het leek op een goedmakertje van de arbiter, die luttele minuten daarvoor had geweigerd een strafschop toe te kennen aan PSV. De vrijgespeelde Bruggink werd door doelman Cool van Auxerre gevloerd binnen de zestienmeter, maar Fisker zag in de lichte overtreding een sierduik en gaf de aanvaller een gele kaart. ,,Een lachertje'', vond Bruggink. ,,Ik ging misschien wat snel naar de grond, maar ik werd wel degelijk geraakt.''

De geïnspireerd spelende Bruggink kreeg tien minuten voor rustn toch loon naar werken. Na enig gerommel van Kezman speelde de Franse verdediger Boumsong per abuis Bruggink de bal toe. Waarna de PSV'er met een droog schot scoorde: 1-0. Een terechte voorsprong voor de thuisploeg, die met vleugelspel trachtte de defensief ingestelde Fransen te ontregelen. Auxerre speelde feitelijk met één spits (Benjani, de vervanger van topscorer Cissé), met daaromheen de rasvoetballers Fadiga en Kapo. Na het wegsturen van Mexes haalde trainer Roux ook nog eens de eenzame aanvaller van het veld. De ingebrachte verdediger Grichting mocht de schade voor de gasten beperken. Toen vlak na rust ook Kapo moest inrukken van scheidsrechter Fisker, was de winnaar van het eenzijdige duel bekend.

Kapo had in de eerste helft al de PSV'er Hofland nagetrapt, waarop de Limburger luidkeels zijn ongenoegen over die actie kenbaar maakte. Kapo nam na de pauze wraak door Hofland met een elleboogstoot te vellen. Fisker twijfelde niet en toonde de Fransman direct de rode kaart. PSV liep tegen negen man via Rommedahl en Robben uit naar een ruime zege. Die had nog hoger kunnen uitvallen, maar trainer Hiddink gaf de basisspelers Van Bommel, Vogel en Robben rust. De anderen spaarden hun benen liever. ,,Natuurlijk had ik nog graag een doelpunt gemaakt'', liet Kezman, de topscorer van de Nederlandse competitie, weten. ,,Onbewust namen we wat gas terug. Niet erg, want we kunnen wel wat energie gebruiken voor het duel met Arsenal van volgende week'', aldus de Joegoslaaf die met assists op Robben en Rommedahl zijn mindere vorm van de laatste weken maskeerde.

Met de ruime zege maakte PSV voorlopig een einde aan de slechte resultaten tegen Franse tegenstanders. Voor het duel met Auxerre wisten PSV maar een van de dertien wedstrijden tegen Franse ploegen in winst om te zetten: dat was dan wel meteen de 3-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Bastia waardoor de ploeg in 1978 de UEFA Cup won. ,,Resultaten uit het verleden zijn prima, maar ik kijk liever naar feiten uit het heden. En die leren me dat we nog een hoop werk voor de boeg hebben om UEFA-Cupvoetbal te halen'', stelde trainer Hiddink van PSV.

Die opmerking moet voorzitter Van Raaij pijn doen. De vurige voorstander van een Europese competitie weet dat PSV voorlopig tot de Europese middelmaat hoort. De uitschakeling voor de tweede ronde kost zijn club bovendien een kleine 4,5 miljoen euro. Een verlies dat PSV allerminst goed kan maken in de UEFA Cup. Als het zich daarvoor plaatst tenminste.

PSV

3

Auxerre

0

Ruststand 1-0. 34. Bruggink 1-0, 49. Rommedahl 2-0, 64. Robben 3-0. Schds: Fisker (Den.). Tsch: 26.500. Rode kaart: 26. Mexes (2xgeel) en 52. Kapo (Auxerre). Gele kaart: Bruggink en Ramzi (PSV).

    • Marcel Abrahams