Patstelling Japan en Noord-Korea

De vijf ontvoerde Japanners, die voor het eerst sinds 24 jaar jaar vanuit Noord-Korea terug zijn in hun vaderland en niet meer terugwillen, hebben geen zicht gekregen op hereniging met hun achtergebleven kinderen.

Tijdens gisteren afgelopen onderhandelingen in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur zijn Noord-Korea en Japan geen stap vooruit gekomen.

Noord-Korea wilde niet praten over het drama rond de ontvoerde Japanners omdat de vijf oorspronkelijk slechts een kort bezoek aan familie in Japan zouden brengen. De familie zei vorige week echter dat ze de vijf niet meer laten gaan. Japan heeft nu aan Noord-Korea gevraagd om ook hun kinderen naar Japan te laten komen.

Noord-Korea zegt dat hiermee de oorspronkelijke afspraak – een kort bezoek – is gebroken. Maar de Japanse regering kan niet anders want de vijf hebben nu eenmaal de Japanse nationaliteit, hebben inmiddels nieuwe paspoorten gekregen en de regering kan moeilijk eigen onderdanen tegen hun wil op een vliegtuig naar Noord-Korea zetten.

Ook wilde Noord-Korea niet praten over de geheime ontwikkeling van kernwapens. ,,Zolang wij bedreigd worden door de Verenigde Staten hoeven wij ons niet te rechtvaardigen'', zei de Noord-Koreaanse onderhandelaar Pak Ryong-yeon na afloop van de gesprekken. Noord-Korea eist dat de VS een niet-aanvalsverdrag sluiten en wil de kernwapenkwestie niet met Japan bespreken. Onderhandelingen over deze kwestie tussen de VS en Noord-Korea staan vooralsnog echter niet op de agenda.

Wel kwamen de VS, Japan en Zuid-Korea afgelopen weekeinde overeen dat de normalisering van de relaties tussen Japan en Noord-Korea niet zal plaats hebben zonder oplossing van de nucleaire kwestie.

Noord-Korea wilde alleen praten over het aangaan van relaties en de daaruit voortvloeiende economische hulp. De onderhandelingen hangen op de definitie van ,,openstaande kwesties tussen Japan en Noord-Korea'' die beide landen ,,oprecht'' zullen aanpakken, zoals de gezamenlijke verklaring stelt die premier Junichiro Koizumi en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il op 17 september jongstleden overeenkwamen. Volgens Japan horen bovenstaande kwesties daartoe, volgens Noord-Korea is de `ontvoerdenkwestie' opgelost en is de nucleaire kwestie geen zaak is voor Japan.

Noord-Korea zit in grote economische problemen en wil het liefst dat de relaties zo snel mogelijk worden hersteld opdat, zoals door Japan beloofd, de economische samenwerking op gang zal komen. Verwijzend naar de 35-jarige annexatie van Korea door Japan, zei onderhandelaar Jong Thae-hwa: ,,Japan moet compensatie en excuses geven voor de psychologische en materiele schade die Japan het Koreaanse volk heeft aangedaan.'' Excuses heeft premier Koizumi vorige maand al gegeven, Noord-Korea wacht nu op het geld.