OPERA

Idomeneo, slechts zelden uitgevoerd, is de meest aangrijpende opera van Mozart. De Nationale Reisopera brengt Idomeneo nu in de regie van Tim Albery. De opera uit 1781 is nog geschreven in ouderwetse strenge stijl, voordat Mozart met zijn overbekende stukken als Le nozze di Figaro en Don Giovanni het genre op revolutionaire wijze vernieuwde. Het complexe verhaal komt voort uit de nasleep van de Trojaanse oorlog. Op weg naar huis komt koning Idomeneo terecht in een storm. Als hij die overleeft, zo zweert hij, zal hij aan land de eerste die hij tegenkomt offeren aan de zeegod Neptunus.

De Reisopera maakt na de première, vanavond in de Twentse Schouwburg in Enschede, met Idomeneo een uitvoerige tournee: Groningen (2 nov), Maastricht (7 nov), Rotterdam (9 nov), Amsterdam (12 nov, Stadsschouwburg), Utrecht (15 nov), Leeuwarden (17 nov), Eindhoven (20 nov), Heerlen (26 nov), Arnhem (28 nov), Den Bosch (30 nov). De voorstelling duurt 3.5 uur en heeft vervroegde aanvangstijden.