Moskou identificeert gebruikt gas

Na vier dagen heeft de Russische regering gisteren eindelijk meegedeeld welke substantie zaterdagochtend vroeg is gebruikt bij de beëindiging van de gijzeling van achthonderd theaterbezoekers in Moskou: een aerosol, gebaseerd op het opiaat fentanyl.

De Russische minister van Gezondheid, Joeri Sjevtsjenko, zei gisteren op de Russische televisie dat de speciale troepen die de gijzeling door een Tsjetsjeens commando moesten beëindigen, dit pijnstillende middel in het theater pompten om de gijzelnemers te bedwelmen. Van de 119 gijzelaars die bij of na de actie om het leven kwamen, stierven er 117 als gevolg van het inademen van de bedwelmende stof. Sjevtsjenko onderstreepte evenwel dat het middel op zich de dood niet heeft veroorzaakt: de slechte gezondheidstoestand van de slachtoffers, die na 58 uur verzwakt waren door het gebrek aan eten, water en zuurstof en door het gebrek aan beweging, hebben volgens de minister de doorslag gegeven. ,,Dat waren de factoren die in een aantal gevallen tot het overlijden hebben geleid.''

Sjevtsjenko sprak beschuldigingen tegen dat hulpdiensten en ziekenhuizen niet op de redding van een groot aantal patiënten waren voorbereid en dat mensen hadden kunnen worden gered als de artsen direct was verteld welke stof ze precies hadden ingeademd. ,,De specialisten – inclusief ikzelf – zijn gewaarschuwd, ook al had de [bevrijdings]operatie een urgent karakter'', aldus de minister. Er lagen duizend doses antistoffen klaar, die ook allemaal zijn toegediend, zo zei hij. In de Russische media zijn intussen vraagtekens bij deze lezing geplaatst. Een aantal artsen – inclusief de voorzitter van de gezondheidscommissie van de gemeente Moskou, de ranghoogste arts van de stad – heeft de afgelopen dagen geklaagd dat hun niet is verteld waaraan de patiënten moesten worden behandeld. De hoogste openhabe aanklager van Moskou, Michail Avdjoekov, zei gisteren dat de resultaten van onderzoek op overleden gijzelaars openbaar zullen worden gemaakt.

Minister Sjevtsjenko legde veel nadruk op het gegeven dat bij de bevrijdingsactie geen chemische stoffen zijn ingezet die vallen onder de jurisdictie van de internationale conventie die chemische wapens verbiedt. ,,Ik zeg dat hier officieel'', aldus de minister. Er liggen in de diverse ziekenhuizen in Moskou nog 184 ex-gijzelaars; acht van hen zijn er slecht aan toe.

De Moskouse politie heeft naar eigen zeggen gisteren een verdachte Tsjetsjeen aangehouden die acht kilo kwik in zijn bezit had. De man zou lid zijn van de bende van de Tsjetsjeense krijgheer Sjamil Basajev. Hij werd gepakt na een anonieme tip.