Lamy wil verbod op import aidsremmers

Partijen goedkope medicijnen die vanuit de Europese Unie naar ontwikkelingslanden worden geëxporteerd, moeten een speciaal logo krijgen.

Dat heeft Pascal Lamy, Europees Commissaris voor Handel, in een nieuwe ontwerprichtlijn voorgesteld. Met de voorgestelde maatregel hoopt Lamy te voorkomen dat medicijnen, zoals aidsremmers, vanuit ontwikkelingslanden weer worden teruggesluisd naar Europa en daar tegen de oorspronkelijke, hoge prijs worden verkocht.

De ontwerprichtlijn komt voort uit een zaak die de Nederlandse Inspectie voor de Gezondheidszorg eerder deze maand aan het licht bracht. Volgens de inspectie zou het in Naaldwijk gevestigde bedrijf Asklepios illegaal goedkope aidsremmers in Afrika hebben onderschept en vervolgens voor hoge prijzen hebben verkocht in Nederland en Duitsland. Het ging in dit geval om twee medicijnen (epivir en combivir) van het farmaceutisch bedrijf GlaxoSmithKline.

Justitie in Den Haag bekijkt op het moment of er een strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld tegen Asklepion en twee groothandelaren die de medicijnen van het bedrijf uit Naaldwijk hebben gekocht. Ook in Duitsland is een onderzoek gaande. Asklepios ontkent medicijnen uit Afrika te hebben geïmporteerd. Volgens de advocaat van het bedrijf zijn de aidsremmers in België ingekocht.

Eurocommissaris Lamy wil de import van goedkoop beschikbaar gestelde medicijnen voorkomen. Met zijn voorstel komt hij tegemoet aan de roep van de farmaceutische industrie om de parallelle import van goedkoop aangeboden medicijnen beter te controleren. Volgens GlaxoSmithKline zijn de Europese stromen van geneesmiddelen ,,ondoorzichtig en ingewikkeld''. Het bedrijf verkoopt, net als een aantal andere farmacieconcerns, aidsremmers aan ontwikkelingslanden voor 20 procent van de oorspronkelijke prijs.

Het voorstel van Lamy betreft niet alleen aidsremmers, maar ook medicijnen tegen malaria en tuberculose. De eurocommissaris wil dat douanepersoneel een lijst krijgt die vermeldt welke partijen goedkope medicijnen bestemd zijn voor ontwikkelingslanden. Ook moet er een lijst komen van de landen waarvoor de medicijnen bedoeld zijn. De EU-lidstaten moeten nog met het voorstel instemmen.

Lamy heeft gezegd dat hij zijn plannen ook gaat aankaarten bij de Wereldhandelsorganisatie. Hij hoopt op medewerking van onder andere de Verenigde Staten. Bovendien wil Lamy dat de farmaceutische industrie meer medicijnen voor een lage prijs gaat verkopen aan ontwikkelingslanden.