Kandidaten voor overname schaatsploeg

Bij het in financiële nood verkerende SpaarSelect hebben zich drie kandidaten gemeld om de schaatsploeg over te nemen. ,,We praten over een volledige overname of een sponsorschap op gelijkwaardige basis'', zei directeur Jan-Willem van Dijk gisteren tijdens een persconferentie in Breda.

De schaatsploeg ontkomt daarmee niet aan de bezuinigingsoperatie binnen het financieel adviesbureau. Als er geen nieuwe geldschieter komt voor de schaatsploeg, volgen gesprekken met de schaatsers. ,,Een ploeg in afgeslankte vorm ligt niet voor de hand'', aldus Van Dijk. ,,Maar ik zal wel met de schaatsers rond de tafel gaan zitten.'' De ploeg van coach Jac Orie telt acht schaatsers, onder wie Gianni Romme, Erben Wennemars en Marianne Timmer. In elk scenario is het waarschijnlijk dat de schaatsers minder salaris zullen krijgen.

SpaarSelect kreeg dit jaar te maken met mindere bedrijfsresultaten en er volgde een reorganisatie met gedwongen ontslagen. Ook het schaatsteam kon niet buiten schot blijven. Van Dijk ging aanvankelijk op zoek naar een co-sponsor, nu staat de volledige ploeg voor verkoop in de etalage. Acute geldproblemen kreeg het bedrijf onlangs toen de Belgische investeerder Regent Estate Holdings zich terugtrok uit een project van SpaarSelect. Dat bedrijf zag af van de aankoop van het in aanbouw zijnde nieuwe hoofdkantoor van SpaarSelect in Etten-Leur. De bouw ligt nu stil. Bij oplevering zou SpaarSelect het pand leasen van Regent Estate Holdings. Via de rechter wil SpaarSelect, dat een kort geding aanspande, de Belgen aan hun afspraak houden. De uitspraak is volgende week.

Coach Orie trainde gisteren met een deel van zijn ploeg in Heerenveen, later op de dag met Gianni Romme en Martin Hersman in Den Haag. Zij bereiden zich voor op de NK afstanden die morgen in Utrecht beginnen. ,,Het ziet ernaar uit dat er iets gaat veranderen'', reageerde Orie nuchter. ,,Ik heb niet het idee dat onze voorbereiding op het NK er onder lijdt. Het zijn topsporters. Ze zullen er over nadenken, maar stappen er als het moet ook overheen.''

,,Ik schaats gewoon, ik zie het wel'', zei Wennemars gisteren. ,,Ik heb tenslotte geen keuze.'' Hij vond het speculatief om te reageren op uitlatingen van Van Dijk over lagere salarissen. Orie daarentegen kon zich er wel iets bij voorstellen. ,,Je weet als sporter dat dit kan gebeuren'', zei de coach. ,,De economische tijden veranderen. Ik kan me voorstellen dat een nieuwe sponsor over de arbeidsvoorwaarden wil praten.''

SpaarSelect begon in 1998 na de Winterspelen van Nagano als schaatssponsor, aanvankelijk met Gianni Romme en Bob de Jong, met Ingrid Haringa als coach. Toen Dirk Scheringa (DSB) twee jaar later de inmiddels uitgebreide ploeg dreigde over te nemen door salarissen in viervoud te bieden sloot Van Dijk langjarige contracten af met zijn schaatsers, tot en met 2006. Ook het contract van toenmalig coach Peter Mueller – na afgelopen seizoen vertrokken wegens tegenvallende prestaties van de ploeg op de Winterspelen – werd toen met zes jaar verlengd. Zowel schaatsers als coach gingen er door de marktwerking van vraag en aanbod financieel enorm op vooruit.

Van Dijk dacht er toen niet aan zijn schaatsers naar DSB te laten vertrekken. ,,Het schaatsen was ons marketinginstrument. Spaar Select en schaatsen waren één. Maar achteraf heb ik wel spijt over die langjarige contracten.'' Over de bouw van het nieuwe hoofdkantoor en de langjarige contracten zei Van Dijk dat dit beslissingen uit 2000 waren. ,,Toen hadden we een netto omzet van 180 miljoen gulden en groeiden de bomen tot in de hemel.''