Groot-Brittannië

Turner Prize

Zoals elk jaar is er ook nu enig tumult rond de bekendmaking van de kanshebbers voor de meest prestigieuse Britse morderne kunstprijs, de Turner Prize. Grootste punt van kritiek dit jaar is dat er bij de vier genomineerden weer geen schilder zit. Fiona Banner maakt conceptuele dichtregels van piepschuim; Keith Tyson ordent de chaos van het leven in machine-achtige sculpturen; Liam Gillick experimenteert met onbruikbare architectuur en meubels, en Catherine Yass fotografeert atmosferische ruimtes. Tot de prijs wordt uitgereikt op 8 december is het werk van de vier kandidaten is te zien in Tate Britain. Turner Prize, Tate Britain. Dagelijks 10-18u. 0044-2078878008 & www.tate.org.uk

Courtauld

De vaste collectie van de Courtauld Gallery in London is vanaf deze maand aangevuld met meer dan 100 kunstwerken. Het museum dat zich tot nu toe concentreerde op kunst uit de Middeleeuwen tot en met de vroege impressionisten verlegt met de nieuwe werken die tijdsgrens. Into the 20th Century, zoals de nieuwe collectie voorlopig heet, toont schilderijen van Derain, Von Jawlensky, Kandinsky, Dufy, Vlaminck en sculpturen van Rodin, Matisse, Hepworth en Moore.

Into the 20th Century in de Courtauld Gallery, Somerset House. Dagelijks 10-18u. 0044-2078482526 & www.courtauld.ac.uk